ALBLASSERDAM – Langs de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam zijn afgelopen maand op de zogenoemde ‘Bockhorn-locatie’ acht grote bomen gekapt, terwijl de procedure nog niet was afgerond. De kap zorgt voor felle reacties van de Stichting De Groene Long en een buurtbewoonster. Ook de gemeente Alblasserdam is ‘teleurgesteld’. Martin van Horssen, eigenaar van de bomen wil op de dijklocatie woningen bouwen en laat weten de bomen te hebben gekapt om een ‘eindeloze juridische strijd’ te voorkomen. “Om eindeloze juridische strijd te voorkomen, met alle verliezers van dien, heb ik de bomen omgelegd, voordat er weer naar de rechtbank gegaan zou worden. Op een gegeven moment houdt mijn geduld op.”

Zeer geschrokken
Vorige maand gingen de acht esdoorns tegen de vlakte. Eerder waren ze al fors gesnoeid. “Bij deze willen wij u laten weten dat wij zeer geschrokken zijn door de illegale kap van meerdere bomen in de tuin van de heer Van Horssen. Deze bomen waren eerder dusdanig ‘gesnoeid’ dat een kapvergunning noodzakelijk werd geacht. Zoals u weet hebben wij hier (kapvergunning achteraf voor het illegaal snoeien najaar 2021) een bezwaarschrift over ingediend. Net als de buurtbewoners van de heer Van Horssen,” zo laat Nel de Vries van de Stichting De Groene Long weten aan het Alblasserdamse gemeentebestuur.

Aangifte
De Vries vervolgt: “Wij kunnen deze zaak nu niet anders zien als dat de wet hier wederom overtreden is. Dit mag, dit kan toch niet zomaar gebeuren. De wet telt immers ook voor de heer Van Horssen. Bij deze laten wij u weten dat wij tegen dit strafbare feit ook aangifte bij de politie hebben gedaan. Als reactie hierop hebben we te horen gekregen dat niet de politie maar het college van burgemeester en wethouders nu aan zet is. Wij verwachten van u dat u actie onderneemt. Wij denken dan aan handhaving van de wet, een boete en aan herplantplicht van gelijkwaardige bomen op dezelfde plaats.”

Hoe kan dit?
Een inwoonster van Alblasserdam heeft een brief gestuurd naar de gemeente en wil van de gemeente weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Zij schrijft: “Het zal ongeveer een jaar of anderhalf geleden zijn dat ik melding heb gemaakt van het vernielen van prachtige bomen op een perceel aan de Oost Kinderdijk direct naast de Touwbaan. Het betrof monumentale bomen privébezit. Werkelijk schitterende exemplaren waar niets aan mankeerde. Vanwege corona is daar weinig tot geen actie op ondernomen. Via andere kanalen kreeg ik te horen dat het slechts het snoeien van de bomen betrof. Nu kan men mij wellicht veel wijs maken, maar dat ging er bij mij niet in. Het was gewoon het moedwillig verzieken van bomen om ze op een later tijdstip te kunnen kappen. En zie nu… inderdaad de bomen zijn gekapt. Rupsje nooitgenoeg Van Horssen doet gewoon waar hij zin in heeft. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Komt meneer Van Horssen hier ongestraft mee weg? Is het de eenvoudigste manier om een bouwvergunning los te peuteren? Of heeft de gemeente dit al toegezegd omdat dhr. Van Horssen de gemeente paait met borreluurtjes in zijn tuin bij de onthulling van e.e.a. plaquette en andere praktijken die rieken naar belangenverstrengeling?”

Uitleg gemeente
De gemeente Alblasserdam laat weten de situatie te betreuren. Gemeentewoordvoerster Jantien de Jongste legt uit: “Voor de kap van acht esdoorns en voor de kap van vijf lindes langs de Oost-Kinderdijk 9 is op 24 november 2021 door de gemeente een vergunning afgegeven. De bomen waren al fors gesnoeid (gekandelaberd). In beide vergunningen is een plicht tot herplanting van bomen opgenomen. Voor de acht esdoorns zijn elf laanbomen terug geplant. Voor de vijf lindes moeten uiterlijk 1 november 2022 vijf bomen met een minimale stamomtrek van 30-35 centimeter geplant worden.”

Betreuren
De woordvoerster vervolgt: “Tegen beide vergunningen is bezwaar aangetekend door omwonenden. De voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam heeft hierover op 14 februari 2022 een voorlopig oordeel geveld. Zijn oordeel was dat de motivering om de kapvergunningen te verlenen onvolledig is. Hij heeft de twee besluiten tot vergunningverlening geschorst tot zes weken na de beslissing op het bezwaar. Het college van B&W heeft de aanvullende motivering verwerkt in deze beslissing op het bezwaar. Deze beslissing wordt aan de bezwaarmakers verzonden. De gemeente betreurt het dat de bomen door de eigenaar van de locatie zijn gekapt voordat de procedure ordentelijk is doorlopen.”

Consequenties
De eigenaar van de bomen, Martin van Horssen, vindt de ophef wat overdreven en noemt De Groene Long hypocriet. Van Horssen legt uit: “Vier jaar geleden werd er vanuit de Drechtsteden een oproep gedaan om te kijken naar bouwlocaties. Toen heb ik het plan opgepakt om de Bockhorn terug te bouwen en dan één laag hoger. Dat is in overleg met de gemeente positief ontvangen. Op het moment dat je daar ‘ja’ tegen zegt, heeft dat de consequentie dat er een aantal bomen weg moeten. Die bomen zijn zaailingen. Die horen niet op de monumentale bomenlijst te staan. In 1964 is de Bockhorn afgebrand en op de bomenlijst staat dat deze bomen in 1962 zijn gepland. Nou, dat is knap, want ze staan op de plaats van de afgebrande Bockhorn. De lindebomen aan de dijk blijven in principe staan. De esdoorns zijn verdwenen. De gekapte bomen zijn op mijn eigen terrein gecompenseerd.”

Bomen omgelegd
Aanvankelijk leek er weinig bezwaar te zijn tegen de bouwplannen op de Bockhorn-locatie, maar daar kwam verandering in. Van Horssen vertelt: “De laatste jaren is er tegenwerking gekomen van De Groene Long en een aantal Touwbaanbewoners die vanuit hun woning de bomen niet zien. Die laatste groep is naar de rechtbank gestapt, om de kapvergunning ongedaan te maken. De hoorzitting heeft plaatsgevonden en de bezwaren van De Groene Long en Touwbaanbewoners zijn ongegrond verklaard. Om eindeloze juridische strijd te voorkomen, met alle verliezers van dien, heb ik de bomen omgelegd, voordat er weer naar de rechtbank gegaan zou worden. Op een gegeven moment houdt mijn geduld op.”

Hypocriet
Van Horssen heeft geen goed woord over voor de houding van De Groene Long. “De Groene Long is hypocriet, want als in het park, in het centrum van de groene long van Alblasserdam, bomen gekapt worden, wordt er geen bezwaar gemaakt en als er bomen gekapt worden waar een kapvergunning voor is gegeven, wordt er wel bezwaar gemaakt. Hoe de wind waait, waait mijn jasje. En dat weten ze maar al te goed. Ze zijn niet eerlijk en maken overal bezwaar tegen. Toen ik De Touwbaan bouwde, hadden ze ook al problemen en uiteindelijk is het één van de mooiste wijken van Alblasserdam geworden.”

Vijf lindes
Op de dijklocatie staan ook nog vijf lindes. Of deze ook verdwijnen, is nog niet zeker. Hierover zegt Van Horssen: “De lindebomen staan er nog en daar heb ik ook een kapvergunning voor. Van mij hoeven ze niet weg, al zou het de veiligheid op het trottoir wel ten goede komen. Als ze weggaan, komt dat deel ten goede aan de algemene ruimte, zodat er een breder en veiliger trottoir ontstaat.”

Vijf woningen
Op perceel nabij de Oost-Kinderdijk 9 heeft in het verleden een pand gestaan dat bekend was onder de naam “de Bockhorn”. De woning is in 1964 afgebrand. Martin van Horssen is eigenaar van de grond en wil er vijf woningen bouwen. Van Horssen vindt de naam appartementencomplex geen recht doen aan het plan. Hij legt uit: “Dat is het niet. Het is een groot herenhuis, met daarin vijf woningen. Bij een appartementencomplex denk je aan een gebouw van tien hoog. Het gaat hier om twee bouwlagen en een kap. Meer niet. Parkeren gebeurt op eigen terrein.”
[bafg id=”123159″]

 

Deel dit bericht via...