ALBLASSERDAM – Aanstaande vrijdag, 8 juli 2022, gaat in de Rotterdamse rechtbank de eerste pro-formarechtszitting van start tegen John S. die op 6 mei 2022 op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam vier mensen neerschoot, waarvan er twee overleden. De 36-jarige man uit Oud-Alblas wordt niet alleen verdacht van de schietpartij in Alblasserdam, maar ook van het doodschieten van Johan Quist in Vlissingen op 4 mei. Verder wordt de Oud-Alblasser ervan verdacht dat hij op 3 en 4 mei een vrouw via Whatsapp heeft bedreigd. John stuurde een foto van zijn vuurwapen met daarbij een handgeschreven briefje met de naam van de vrouw en een datum.

Verder schreef hij in de WhatsAppberichten aan de vrouw dat ze naar de Merwebolder in Sliedrecht moest komen. Daarnaast stuurde John op 4 mei een foto van de vastgebonden en doodgeschoten Johan Quist in Vlissingen met daarbij een briefje met de tekst “*naam van vrouw* 4-5 Fuck You”. Tot slot wordt de dertiger verdacht van het in bezit hebben van een 9mm-pistool tussen 25 april 2022 en 6 mei 2022.

Tijdens de pro-forma-zitting van aanstaande vrijdag wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Wel wordt voorgedragen waarvan de man wordt verdacht en wordt er gevraagd welke wensen er nog vanuit het Openbaar Ministerie en vanuit de verdachte zijn om tot een rechtszitting te komen.

Uitgebreid achtergrondverhaal John S.
NRC maakte onlangs een uitgebreid achtergrond verhaal over John S. Dit verhaal is hier te lezen.

Twee onschuldige mannen
Na de schietpartij op 6 mei in Alblasserdam werden in eerste instantie twee onschuldige mannen staande gehouden. Zij kregen politievuurwapens op zich gericht. Bij beiden had dit zoveel impact, dat er slachtofferhulp is aangeboden. Een woordvoerder van de politie laat hierover weten: “Er zijn twee mannen staande gehouden op basis van een summier signalement dat bekend was en in ogen van collega’s afwijkend gedrag, zoals via een omweg lopen. Beiden zijn benaderd met een BTGV, dus door collega’s met getrokken vuurwapen die luidkeels aanwijzingen roepen. De ene man moest op zijn knieën zitten en is benaderd met een schild door de hondenman. De tweede moest zijn handen tegen een boom zetten. Hij is benaderd zonder schild want daar was de hondenman niet. Bij beide mannen is het richten van het vuurwapen door collega’s de enige vorm van geweld geweest. Beiden hebben hun identiteitsgegevens kunnen overhandigen, waarna voor de collega’s duidelijk was dat dit niet de verdachte was die ze zochten (zijn id was bekend).”

Looplijn
De woordvoerder vervolgt: “Er was sprake van een acute levensgevaarlijke situatie en er was een beperkt signalement bekend. Op basis daarvan en in de ogen van de collega’s iets afwijkend gedraag (looplijn) zijn deze twee mannen verscherpt gecontroleerd. Zij zijn niet aangehouden. Toen bleek dat zij niet de verdachte waren die ze zochten zijn direct excuses aangeboden en hun gegevens zijn genoteerd. Vanwege de situatie was er echter niet veel tijd om langer bij stil te staan. Bij een rechtmatige controle, staandehouding of aanhouding komt er gewoonlijk geen schadevergoeding, ongeacht of het om de juiste persoon ging. Wanneer er bij zo’n inzet schade wordt veroorzaakt aan kleding of persoonlijke eigendommen kan dat wel het geval zijn. Natuurlijk is er wel het besef dat zo’n controle impactvol is en daarom is er wel slachtofferhulp beschikbaar als dat gewenst is. Met de ene man is al contact geweest, hij krijgt een bos bloemen en een gesprek met de agenten die hem die ochtend aangehouden hebben. Bij de andere man zijn er omstandigheden waardoor in overleg met zijn familie het gesprek op een later moment plaats zal vinden.”