ALBLASSERDAM – Op zaterdagmiddag 2 juli om 14.00 uur opent wethouder Marten Japenga (Buitenruimte) officieel de opgeknapte binnentuin tussen de Eksterstraat en de Waalsingel in Alblasserdam. De opening vindt plaats tijdens een activiteitenmiddag die buurtbewoners samen met de Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) hebben georganiseerd. Tussen 13.00 en 16.00 uur is er onder andere een springkussen, een tafeltennistoernooi en een kleedjesmarkt. Kinderen kunnen zich laten schminken, er worden perkplantjes uitgedeeld (op=op) en er is een kleine versnapering. Iedereen is welkom.

Naam
De binnentuin moet nog een naam krijgen. Buurtbewoners mogen een naam verzinnen en die op een briefje inleveren bij de SWA tijdens de activiteitenmiddag.

Totstandkoming
De binnentuin was toe aan een opknapbeurt, meldt de gemeente Alblasserdam. De gemeente meldt verder: “Toen bleek dat Woonkracht10 ook de woningen en de achterpaden ging opknappen, hebben we eind 2020 een eerste bijeenkomst georganiseerd om ook de binnentuin aan te passen. Een aantal bewoners heeft vervolgens aangegeven mee te willen denken over de herinrichting. Daaruit is een definitief ontwerp voortgekomen. Dit is op 27 september 2021 gepresenteerd aan de omwonenden. Eind 2021 is aannemer GKB uit Barendrecht begonnen. De paden achter de woningen zijn vervangen. In het kader van klimaatadaptatie zijn er zogenoemde wadi’s aangelegd. Die vangen neerslag op en verhelpen daarmee de ervaren wateroverlast. Ook zijn er bruggetjes en stapstenen aangebracht waarmee gelijk een informele speelgelegenheid voor kinderen is ontstaan.”

“Verder zijn er picknickbankjes geplaatst. Daarnaast is het gras opnieuw ingezaaid, is er nieuwe beplanting aangebracht en zijn er naast gewone bomen een flink aantal fruitbomen aangebracht. Straks valt er dan ook letterlijk iets te oogsten. In de week voorafgaand aan de opening plaatsen we tot slot nog speeltoestellen, waaronder een vogelnestschommel en een tennistafel. Dit kan nu omdat de grasmat voldoende stevig is geworden.”

Wethouder Marten Japenga: “Ik hoop dat de buurtbewoners erg gaan genieten van deze opgeknapte tuin, dat ze vaker de openbare ruimte gaan opzoeken en elkaar daar ontmoeten. Ik vind het prachtig geworden! Dankzij een mooie samenwerking tussen de bewoners, Woonkracht10, de SWA en de gemeente!”