OUD-ALBLAS – Langs de N214 bij Oud-Alblas zijn maandagavond 27 juni 2022 diverse ‘protesthooibalen’ geplaatst. Met trekkers werden de balen langs de weg en op de rotonde bij de Peilmolenweg geplaatst. Daar stond een groepje klaar om er teksten op te schrijven. Zo was er op de protestbalen onder meer te lezen: “Help de boer!”, “Als het CDA ze nu laat vallen, tonen ze ballen”, “Stik in je stof” en “Met Van der Wal in de sloot”.

Hoewel veel teksten met een kwinkslag zijn vermeld, is het bij veel boeren wel ernst en betreft het een noodkreet. Boeren zijn bezorgd over hun toekomst en de toekomst van Nederland. Daarnaast zijn veel boeren boos op de landelijke politiek. Het kabinet wil dat boeren wijken omdat de stikstofuitstoot rond natuurgebieden met 70 procent omlaag zou moeten. Dit kabinetsplan leidt tot fel verzet. Zo waren er onder meer snelwegblokkades en ook dinsdag worden er nieuwe, hardere acties verwacht.

De hooibalen zijn ook verderop langs de N214 geplaatst. Door de hele Alblasserwaard worden momenteel balen neergezet en voorzien van teksten.