ALBLASSERDAM – Langs de Rembrandtlaan in Alblasserdam is dinsdagmiddag 14 juni 2022 een nieuwe betonnen halfpijp geopend door de nieuwe wethouders Margreet de Deugd (jeugd) en Marten Japenga (buitenruimte). Dit gebeurde in het bijzijn van vele tientallen kinderen en onder het genot van een ijsje. Owen, die als 11-jarige skateles geeft, liet als eerste een stunt zien. De nieuwe halfpipe en het aanpassen van het straatwerk heeft meer dan 40.000 euro exclusief btw gekost. Daarvoor krijgt de omgeving echter wel een veel stillere en veel duurzamere halfpijp dan de kunststof variant die er tot deze week lag en aan vervanging toe was.

Fit en gezond
Het skatepark bestaat sinds 2004 en werd in 2011 uitgebreid en opgeknapt. Inmiddels was de halfpipe aan vervanging toe. Wethouder De Deugd: “Dit skatepark is een belangrijke speelvoorziening voor de jeugd in de buurt en in Alblasserdam. We willen een groen en fit dorp zijn en jongeren helpen bij een gezonde leefstijl. Deze plek waar lekker bewogen kan worden past daar natuurlijk heel goed bij.”

Stiller voor de buurt
De nieuwe halfpipe is een stuk stiller dan de vorige. Wethouder Japenga: “Via Fixi.nl meldden omwonenden van het skatepark geluidsoverlast. Dit blijkt met name te komen door de populaire stuntstepjes op de halfpipe. We hebben ervoor gekozen nu een betonnen halfpipe te plaatsen, omdat dit stiller is dan het kunststof van de vorige baan. We hopen dat de bewoners hierdoor inderdaad minder overlast ervaren.”

Kosten
De kosten voor de vervanging van de halfpipe bedragen € 33.330 exclusief btw. Dit is ongeveer 10.000 euro duurder dan een kunststof halfpipe. Een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam vertelt: “We hebben bewust voor deze oplossing gekozen, omdat beton geluidsreducerend werkt. Daarnaast is beton minder gevoelig voor temperatuurschommelingen en dus is de verwachte levensduur van deze nieuwe halfpipe hoger. Op deze manier investeren we in een fit en groen dorp in de polder en een aantrekkelijke buitenruimte. De bijkomende kosten voor het aanpassen van straatwerk (inclusief grondwerk en afvoer restproducten) bedragen € 6785 exclusief btw.”