ALBLASSERDAM – Studenten van de Hogeschool Rotterdam hebben zich in de afgelopen periode bezig gehouden met de primaire waterkering in Alblasserdam. Daarbij heeft een aantal van hen ook gekeken naar de mogelijke inpassing van een sluis tussen de rivier de Noord en de rivier de Alblas. De studenten gaven onlangs een presentatie hierover bij Boskalis in Papendrecht. Hierbij waren onder meer burgemeester Jaap Paans en huidig wethouder (toen nog geen wethouder) Freek de Gier aanwezig.

Die sluis was er vroeger, is in 1998 gedempt en er bestaat bij sommigen een wens die sluis weer te openen, zodat doorvaart mogelijk wordt vanaf de rivier de Alblasserwaard in. Een losse sluis in een primaire waterkering is te duur. Daarom wordt er gekeken naar een ‘meekoppelkans’.

De primaire waterkering in Alblasserdam wordt namelijk naar verwachting binnen enkele jaren afgekeurd en zal dan verhoogd en verstevigd moeten worden. Bekeken wordt hoe de dijk hoger en steviger gemaakt kan worden.  De presentatie en eindrapportages van de studenten zijn hier, hier en hier te downloaden.

De reacties van burgemeester Jaap Paans en de reactie van (inmiddels) wethouder Freek de Gier op het werk van de studenten zijn hieronder te zien.