ALBLASSERDAM – In de Rotterdamse rechtbank is dinsdag 7 juni 2022 de eerste pro-formarechtszaak gehouden in de omvangrijke kindermisbruikzaak uit de Nicolaas Beetsstraat in Alblasserdam. De officier van justitie meldde dat er bij het Openbaar Ministerie tot nu toe dertien slachtoffers, jongens tussen de 7 en 15 jaar oud, bekend zijn en dat er negen aangiftes zijn gedaan. De officier hield de mogelijkheid open dat er nog meer slachtoffers zijn, die nog niet bekend zijn. Op de publieke tribune van de rechtszaal zaten familieleden van de slachtoffers. Sommigen moesten moeite doen om zich in te houden. Nadat de zitting ten einde was en de 70-jarige verdachte Cees de J. werd afgevoerd door de politie, riep één van hen: “Smeerlap!”.

De verdachte kwam bij de start van de zitting moeizaam de rechtszaal inlopen. Dit leverde het commentaar van de tribune op dat ‘ie zich niet zo moest aanstellen.

Eerdere meldingen
Cees de J. werd 23 februari 2022 door de politie opgepakt. De officier van justitie schetste dinsdag in de rechtbank hoe de zaak aan het rollen kwam. De officier: “Verdachte woonde in Alblasserdam. Alblasserdam is een kleine hechte gemeenschap waar de meeste mensen elkaar kennen. Verdachte staat al langer bekend bij wie vaak kinderen over de vloer komen. Eerder, in 2021, waren daar al meldingen over. Deze meldingen hadden toen geen betrekking op strafbare feiten. En verdachte is toen door de wijkagenten aangesproken en gevraagd terughoudend om te gaan met kinderen.”

Sekspop
De officier vervolgde: “Later in 2021 gingen die geruchten verder. Verdachte zou pornofilms hebben laten zien aan jonge kinderen. En dat is wel strafbaar. Daarvan is geen aangifte gedaan en verdachte is wederom door de politie aangesproken, maar ontkende toen alles. Op 23 februari 2022 zijn meerdere ouders bij de wijkagent op de lijn gekomen met het verhaal dat er inderdaad veel kinderen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar oud bij verdachte over de vloer kwamen. Dat er een sekspop in de woning aanwezig was en dat er een beloning volgde als kinderen daarover niet zouden praten.”

De J. liet jonge jongens handelingen plegen met die pop en een ander attribuut. Verder zat hij aan de geslachtsdelen van de jongens. Toen dit bekend werd, is er volgens justitie ‘meteen doorgestapt’.  De man werd in zijn woning aangetroffen en nadat hij in grote lijnen bekende dat er dingen gebeurden in zijn woning die niet passend waren bij de leeftijd van die kinderen, is hij meteen aangehouden.

Ontucht en verleiding
Cees de J. wordt in ieder geval verdacht van het plegen van ontucht met meerdere kinderen jonger dan 16 jaar oud en van verleiding door met giften, snoep, alcohol, sigaretten en geld de kinderen te bewegen tot het plegen en dulden van ontuchtige handelingen.

13 slachtoffers
Justitie benadrukt dat er nu nog slechts een voorlopige tenlastelegging is. “Pas als het politieonderzoek is afgerond, wordt een definitieve tenlastelegging bepaald. Dat gebeurt tussen nu en twee maanden. De stand van het onderzoek is dat twee weken voor deze zitting een uitgebreid proces verbaal is verstrekt. Daarin zitten reeds 9 aangiften met 13 verschillende slachtoffers. Daarin worden vergaande seksuele handelingen omschreven. Die onder meer ook bestaan uit het binnendringen van deze personen. Dit proces verbaal wordt nog aangevuld met studioverhoren en mogelijk ook nog medische stukken,” aldus de officier van justitie.

Pieter Baan
De verdachte wordt over anderhalve week opgenomen in het Pieter Baancentrum. Daar wordt anderhalve maand lang onderzoek gedaan naar zijn persoon. Vervolgens wordt er zo’n zes weken gewerkt aan een rapportage. Daarna gaat de reclassering een mening geven over de uitvoerbaarheid en de haalbaarheid van het advies. De volgende zitting zal daarom nogmaals een pro-formazitting zijn op 26 augustus. Daarna wordt bekeken of iedereen klaar is voor de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak.

De 70-jarige man ging met veel kinderen in de buurt om en bracht diverse kinderen regelmatig naar school. Ook paste hij wel eens op. Ouders vertrouwden de man, die bij veel mensen bekend stond als ‘opa Cees’.

Contact met politie
De politie liet eerder al in een bericht weten hoe eventuele nieuwe slachtoffers contact kunnen opnemen met de politie. Ook in de buurt zijn brieven verspreid, waarin contactgegevens van instanties worden vermeld. De politie: “Een zedenzaak is enorm ingrijpend en impactvol voor slachtoffers. Zedenrechercheurs hebben een specifieke opleiding gevolgd om slachtoffers en verdachten van dit soort misdrijven te verhoren. Zij zijn zich ook zeer bewust van de impact op slachtoffers. Uit privacyoverwegingen wordt er op dit moment geen verdere woordvoering gedaan. Ben je zelf slachtoffer van seksueel overschrijdend gedrag? Neem contact op met de politie  via 0900-8844. Of met Slachtofferhulp Nederland (0900-0102) en/of Centrum Seksueel Geweld (0800-0188).”

Deel dit bericht via...