ALBLASSERDAM – De politie heeft opnieuw uitgebreid onderzoek gedaan op de kruising Molenpad / Edisonweg in Alblasserdam waar precies een maand geleden, op 6 mei 2022, twee jonge vrouwen dodelijk verongelukten. Het onderzoek werd uitgebreid naar diverse kruisingen in Papendrecht. De politie had voor het onderzoek een auto meegenomen van exact hetzelfde merk en type als waar de 24-jarige automobilist op 6 mei twee vrouwen van 18 en 19 jaar oud aanreed. Met zeer specialistisch onderzoek hopen verkeersongevalsanalisten meer duidelijkheid te kunnen krijgen over de toedracht van het ongeval.

Het dodelijke verkeersongeval gebeurde vrijdag 6 mei op de kruising Molenpad / Edisonweg, nabij de Grote Beer in Alblasserdam. Een 19-jarige vrouw uit Alblasserdam reed, met een 18-jarige vriendin uit Alblasserdam achterop, op de snorscooter vanaf het Molenpad en richting Alblasserdam. Op de kruising bij de verkeerslichten ontstond een botsing. De 19-jarige overleed ter plaatse en de 18-jarige overleed later in het ziekenhuis. Volgens het Openbaar Ministerie reed de 24-jarige automobilist uit Papendrecht die nacht met een veel te hoge snelheid door het rode verkeerslicht. De Papendrechter wordt daarom doodslag ten laste gelegd. Dit is bij verkeersongevallen de zwaarste beschuldiging in het strafrecht.

Tijdens het onderzoek zijn door de verkeersongevallenanalyse (VOA) van de politie onder meer de logboeken van de verkeersregelinstallaties uitgelezen. Dit gebeurde niet alleen op de bewuste kruising waar het ongeval plaatsvond, maar ook op eerdere kruisingen op de Edisonweg en op de Burgemeester Keijzerweg in Papendrecht. Door uit te lezen hoe laat de ongevalsauto op 6 mei bepaalde lussen in de weg heeft gepasseerd hoopt de politie uit te kunnen rekenen met welke gemiddelde snelheid de verdachte heeft gereden en of er wellicht eerder ook al door rood is gereden.

Zondagochtend was een deel van de Edisonweg en een deel van de Burgemeester Keijzerweg enige tijd afgesloten. Met alle nieuw verzamelde gegevens gaat de Forensische Opsporing Verkeer aan de slag. Volgens justitie heeft de verdachte Papendrechter in ieder geval veel te hard gereden en heeft hij het rode licht genegeerd. De komende maanden zit de Papendrecht in de cel. Binnen drie maanden zal ook de eerste pro forma rechtszaak gaan plaatsvinden.

De bloemen die nabij de ongevalslocatie waren gelegd, zijn onlangs weggehaald. “De bloemen die zijn neergelegd op de plek van het scooterongeluk van 6 mei aan de Edisonweg zijn door de warmte en de regen verlept. Daarom halen wij ze weg. Andere dingen die zijn neergezet en neergelegd zoals kaarten en knuffels bewaren we. In overleg met de nabestaanden bekijken we wat hiermee gebeurt,” zo laat de gemeente weten.