Advertorial
ALBLASSERDAM – Binnenkort hervat de Gereformeerde Gemeente aan de Plantageweg 172 te Alblasserdam, de uitzendingen voor belangstellenden. “De Bijbel heeft een boodschap voor jongeren en ouderen, voor mensen die in God geloven, voor mensen die niet in God geloven en voor mensen die aan alles twijfelen.” Waarom de kerk aan de Plantageweg 172 deze uitzendingen verzorgt kunt u hieronder lezen.

1. Wat houdt dit initiatief in?

We zijn ons als kerk in de achterliggende tijd gaan realiseren dat we vaak nogal naar binnen gekeerd zijn. Mensen hebben meer dan ooit behoefte aan contact, maar de kerk lijkt soms een groep van ingewijden waar voor buitenstaanders geen plaats is. Daar willen we wat aan doen, onder meer via dit initiatief. Het gaat daarbij om wekelijkse uitzendingen die ongeveer 15 minuten duren. Deze uitzendingen zijn iedere dinsdagavond om 20.00 uur te beluisteren via de website van de kerk, maar ze zijn ook naderhand terug te luisteren.

2. Waarom wordt dit gedaan?

Het gevolg van de coronacrisis is dat er door velen een stuk onzekerheid en eenzaamheid wordt ervaren. Waar gaat het heen met deze pandemie? Hoe moeten wij ermee omgaan? Juist dan is het goed ons oor te leggen bij de Bijbel, een boek dat een eerlijke diagnose stelt, dat antwoord geeft op de diepste levensvragen en dat hart kan vernieuwen. Maar wat is de Bijbel? En wat is het christelijk geloof? Daarover bestaat veel onduidelijkheid. In die lacune willen we graag voorzien door middel van een wekelijkse uitzending.

3. Is dit al eerder gedaan?

Ja, in de periode van oktober 2020 tot en met juli 2021 werd hier iedere week een nieuwe podcast geplaatst. In iedere uitzending wordt een specifiek onderwerp behandeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen over het doel- en de zin van het leven, (kritische) vragen over de Bijbel, het Christelijk geloof of de Christelijke feestdagen.

De eerste uitzendingen werden zo goed beluisterd dat er al snel besloten werd om langer door te gaan. Inmiddels zijn de podcasts bijna 10.500 keer beluisterd. De gemeente richt zich vooral op luisteraars in en rond Alblasserdam maar inmiddels strekt het bereik zich uit van Vlissingen tot Apeldoorn. Er zijn zelfs luisteraars in Duitsland, Canada, Saudi-Arabië en diverse andere landen.

De gemeente is dan ook blij met dit bereik. Maar toch is het de grootste wens dat de boodschap ook harten mag raken. “Dat kunnen wij niet zien of meten, maar al was het er maar één.” zo stellen de initiatiefnemers. Wel blijkt de interesse en waardering door diverse belangstellende reacties.

We willen als het ware bij mensen op bezoek komen met een eenvoudige, duidelijke boodschap. Verwacht van ons dus geen oogstrelende uitzendingen met vlotte sprekers, flitsende beelden en geweldige muziek. Het gaat ons om iets dat echt is en waar je wat aan hebt.

4. Voor wie zijn deze uitzendingen bedoeld?

De uitzendingen zijn voor iedereen bedoeld in Alblasserdam en omgeving. Ze zijn vooral gericht op mensen die nog nooit in de kerk zijn geweest, die aan de rand van de kerk leven of die met de kerk gebroken hebben. De Bijbel heeft een boodschap voor jongeren en ouderen, voor mensen die in God geloven, voor mensen die niet in God geloven en voor mensen die aan alles twijfelen. Kortom, we hebben iedereen op het oog en willen graag ook ingaan op actuele vragen.

Het uitgangspunt van de uitzendingen is ‘een eerlijk woord voor iedereen’. Dat mag ook wel eens prikkelen, maar de initiatiefnemers hopen dat dit juist zal aanzetten tot nadenken of het stellen van vragen. De Bijbel bevat een eerlijke boodschap voor alle mensen. In de Bijbel wil God spreken tot mensen. Het maakt niet uit wie die mensen zijn of waar ze vandaan komen. In de Bijbel lezen we dat Jezus niet schroomde om Zich te mengen tussen de theologen van Zijn tijd, hij bezocht belasting beambten en legerhoofden. Maar Hij was ook vaak te vinden bij zieken, bij kinderen, bij verachte en verstoten mensen. De initiatiefnemers vinden het daarom des te belangrijker om iedereen in de gelegenheid te stellen om de Bijbelse boodschap te horen. Binnen de kerk- en buiten de kerk.

5. Hoe kunnen mensen hierop afstemmen?

Vrij eenvoudig. Ga naar de website: www.eenwoordvooriedereen.nl

De nieuwe uitzendingen vindt u vanaf dinsdagavond 31 mei met als thema: Hemelvaartsdag wat is dat precies?

6. Is er ook een follow-up?

 Mede door deze uitzendingen zijn er inmiddels de diverse contacten gelegd waardoor er ook afgelopen jaar een Bijbelcursus van start is gegaan. Bij voldoende belangstelling, zullen we opnieuw de cursus weer gaan starten.

De Bijbelcursus bestaat uit een vijftal bijeenkomsten waarin op een laagdrempelige manier kennis gemaakt kan worden met de Bijbel en het Christelijk geloof. De cursus is gericht op mensen die bijna- of helemaal niet bekend zijn met de Bijbel. De lessen worden gegeven in kleine groepjes. De cursus kent geen leeftijdsgrenzen, jong en oud zijn van harte welkom. Tijdens deze bijeenkomsten is er ook alle ruimte voor het stellen van vragen.

U kunt contact opnemen met een van de initiatiefnemers: Ouderling. T.M. de Jong (email: tmdejong@kliksafe.nl; tel. 06-13959722)

Los daarvan: op zondagen bent u (en ben jij) van harte welkom in een van de diensten die worden gehouden aan de Plantageweg 172: ’s morgens om 09.30 uur en om 16.30 uur, ’s Neem zo mogelijk van tevoren even contact op met koster Henry Hardenbol (email: koster@gergemalblasserdam.nl; tel. 06-12962164). Lukt dat niet, dan is dat geen probleem; u (jij) wordt hoe dan ook gastvrij ontvangen.