ALBLASSERDAM -Wethouder Arjan Kraijo van de gemeente Alblasserdam heeft vrijdag 20 mei 2022 het officiële startsein gegeven voor de ingebruikname van het grootste zonnedak van Zuid-Holland. De zonnepanelen zijn geplaatst op het dak van het nieuwe distributiecentrum van Goodman Alblasserdam Logistics Centre op het industrieterrein in Alblasserdam. Het distributiecentrum, ontwikkeld door logistiek vastgoedontwikkelaar en -belegger Goodman omvat meer dan 33.000 m2 aan zonnepanelen. Dit is gelijk aan vijf voetbalvelden en kan jaarlijks 2.000 huishoudens van stroom voorzien, meldt het bedrijf in een persbericht.

Het bedrijf meldt verder: “Het zonnedak met in totaal 17.100 panelen, levert 7MWp groene stroom per jaar. Ruim voldoende om het distributiecentrum én de directe omgeving van stroom te voorzien. De groene energie wordt direct terug geleverd via het net en lokaal beschikbaar gemaakt voor particuliere verbruikers. Hierdoor wordt naar schatting met deze installatie ongeveer 3.770 ton CO2-uitstoot voorkomen, gelijk aan de uitstoot die jaarlijks door ongeveer 1.900 huishoudens wordt geproduceerd. Bovendien is er een slim metersysteem geïnstalleerd, waardoor de klanten direct hun energieverbruik kunnen meten en bijsturen. Het logistiek centrum is tevens bekroond met het BREEAM Excellent-duurzaamheidscertificaat, de benchmark voor duurzame gebouwen inclusief de directe omgeving.”

Volledig verhuurd
De bouw van het dc van meer dan 65.000 m2, startte ruim twee jaar geleden en is eind 2021 opgeleverd en inmiddels volledig verhuurd. Klanten zijn onder andere het Japanse Kubota, producent van landbouwmachines, Movus Logistics en Braanker.

 

Alblasserdam – VLNR Arjan Kraijo ( wethouder gemeente Alblasserdam ), Lien Standaert ( Goodman, country manager Belgie en Nederland ) en Peter Jong ( Groen Leven, manager rooftop operations ) voorafgaand aan de ingebruikname van het zonnedak Goodman Alblasserdam Logistics Centre. Foto: Jerry Lampen.