ALBLASSERDAM – Het bedrijf De Haan aan de Edisonweg in Alblasserdam bestaat vrijdag 20 mei 2022 precies 245 jaar. Hier werd vrijdagochtend, in het ‘museumkamertje’ van het verhuisbedrijf feestelijk bij stilgestaan. Aanwezig waren Wim de Haan, van de zevende generatie De Haan, zijn vrouw Riet, algemeen directeur Wouter Hijzen, burgemeester Jaap Paans en bedrijvencontactfunctionaris Marianne Vogelenzang.

Op dinsdag 20 mei 1777 begon met de levering van een trekschuit aan Adriaan de Haan, de familiegeschiedenis van het familiebedrijf De Haan in Alblasserdam. Om meer te weten te komen over de geschiedenis, kan men een kijkje nemen in de historische overlegruimte die in het bedrijfspand is ingericht. Daarin staan onder andere een fotocollage met acht generaties De Haan, een 100 jaar oude scheepslamp, een tafel gemaakt van een antieke verhuiskist en een speciaal koffietafelboek met inspirerende foto’s, samengesteld door oud-directeur Wim de Haan (1941). Verder zijn er diverse boeken samengesteld over de indrukwekkende familiegeschiedenis.

Tegenwoordig heeft het bedrijf honderd man personeel in dienst; vijftig hiervan werken binnen en vijftig buiten. In de zomer is het altijd topdrukte bij De Haan. Dit heeft te maken met het feit dat op 1 september de internationale scholen starten. Voor die tijd moeten de verhuizingen van onder meer de expats gereed zijn. Bij De Haan lopen in de zomer daarom ook altijd zo’n vijftien schooljongens mee in het bedrijf. Doordat de jeugd lange dagen kan maken en dus veel kan verdienen, is dit een gewilde bijbaan.

Wim de Haan vertelde vrijdag onder meer over hoe het er in zijn tijd aan toe ging. Hoe hij met een zware kolenkachel op zijn rug naar beneden ging, vanuit een flat van vier hoog en hoe hij daar nu nog dagelijks de gevolgen van merkt aan zijn pijnlijke rug. Verder vertelde Wim vol lof over de steun van zijn vrouw en van ‘bekende Alblasserdammer’ Bert de Haan.

In de afgelopen periode is geprobeerd om voor het bedrijf De Haan het predicaat ‘Koninklijk’ te bemachtigen, maar daar lijkt het nog net wat te vroeg voor. Bij het 250e jubileum over vijf jaar zijn die kansen een stuk groter en zal het bedrijf een nieuwe poging wagen. Wim en Riet de Haan hopen erop dat lustrum nog te mogen meemaken.

Burgemeester Jaap Paans feliciteerde de Alblasserdamse onderneming van harte met het jubileum.

Deel dit bericht via...