ALBLASSERDAM – Op veel plaatsen in Alblasserdam hangt vrijdag 13 mei 2022 de vlag halfstok. Ook bij het gemeentehuis, de kerken, de brandweerkazerne en op de Dam hangen de vlaggen halfstok in verband met de vier dodelijke slachtoffers van vorige week vrijdag. Verder staan vandaag de molens in de Alblasserwaard in de rouwstand. De rouwstand van een molen houdt in dat de onderste wiek voorbij de molen staat. Dit symboliseert dat iets ‘voorbij’ is. Verder worden mensen via een rouwadvertentie opgeroepen om een erehaag te vormen voor Nathalie Ansink. De 34-jarige kwam om bij de schietpartij. Nathalie wordt per koets vanaf het Zuiderstek naar de Oost-Kinderdijk 209 in Alblasserdam gereden. “Wij stellen het zeer op prijs als zij langs de route gegroet wordt,” aldus de familie.

Bij de schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi werden vorige week vrijdag vier mensen neergeschoten. De 34-jarige Nathalie uit Alblasserdam en de 16-jarige Ann-Sophie uit Dordrecht kwamen hierbij om het leven. Twee anderen raakten gewond.

Eerder op de dag gebeurde er een tragisch scooterongeval op de Edisonweg in Alblasserdam. Daarbij kwamen twee jonge vrouwen om het leven. Esmee (19) en Ilse (18) worden vandaag in Alblasserdam begraven.

In een brief van de uitvaartorganisatie van Esmee wordt gevraagd rond 14.30 uur een erehaag te vormen vanaf de begraafplaats aan de Kerkstraat. De haag wordt gevormd vanaf de begraafplaats, de Meursingstraat en de Van Eesterensingel. Gevraagd wordt zoveel mogelijk lopend of per fiets te komen, in verband met weinig parkeergelegenheid.

De familie van Ilse heeft aangegeven alles in beslotenheid te willen doen.

De uitvaart van Ann-Sophie is elders.

Vanuit de moskee is vrijdag een persverklaring gestuurd. Daarin meldt het moskeebestuur:

Zoals de burgemeester het heeft aangeduid, was vorige week vrijdag 6 mei een ‘Gitzwarte dag’ voor Alblasserdam. Net zoals alle Alblasserdammers werden ook wij diep geraakt door de fatale scooterongeluk en de vreselijke aanslag in de zorgboerderij. Met groot verdriet en diepe verslagenheid hebben wij kennisgenomen dat hierbij vier personen om het leven zijn gekomen. Als bestuur van de Yunus Emre moskee Alblasserdam wensen wij namens de moslimgemeenschap van Alblasserdam alle nabestaanden heel veel kracht en sterkte in deze moeilijke tijden en hopen op een spoedig herstel van de gewonden. ‘Wij leven met jullie mee’.

In de moskee werd vandaag tijdens het vrijdaggebed stilgestaan bij de slachtoffers van deze tragische gebeurtenissen. De imam sprak de gemeenschap toe met onder andere deze woorden: “Het is verschrikkelijk wat ons dorp vorige week heeft meegemaakt. Nog erger is het voor de nabestaanden van alle slachtoffers en de mensen die het hebben meegemaakt. Ik bid tot Allah dat de overledenen in vrede mogen rusten en wens alle nabestaanden heel veel sterkte toe. Ook wens ik alle gewonden een spoedig herstel. Moge Allah ons allemaal behoeden voor zulke ongevallen en aanslagen.”