ALBLASSERDAM – Eén van de twee bekende ooievaars, die een nest hadden op de paal in Park Huis te Kinderdijk in Alblasserdam, is donderdag 12 mei 2022 dood aangetroffen in een sloot in het park. Hoe het dier daar terecht is gekomen, is nog onduidelijk. De ooievaar lijkt ergens door gewond te zijn geraakt bij de kop. De ooievaars waren een bekende verschijning. De dieren werden in de afgelopen maanden veelvuldig gefotografeerd door bezoekers van het park.

Het klepperen, het paren en het bouwen van het nest werd honderden keren gefotografeerd en veelvuldig gedeeld in onder meer Facebookgroepen voor Alblasserdammers. De andere ‘helft’ van het stel, staat nog wel op het nest.

De afgelopen jaren hadden de ooievaars weinig succes op de paal in het park. De paal werd zo’n vijftien jaar geleden door de gemeente in het park geplaatst. In 2012 werd er voor het eerst een serieus nest gebouwd. In de jaren die volgden, werden er regelmatig ooievaars gezien, maar vaak zonder kleintjes. In 2020 werden er kleine ooievaars geboren. Deze zijn uiteindelijk niet groot geworden. Eén lag er dood naast het nest. Volgens één van de bezoekers van het park was er een aanval van een roofvogel geweest.