ALBLASSERDAM – Jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam heeft vrijdagmiddag 11 maart 2022 een nieuw megajacht van 109 meter lang naar buiten gereden. Dit gebeurde onder luid scheepsgetoeter. Het gaat om de Y720. Met uiterste precisie werd het gevaarte centimeter voor centimeter naar buiten gereden. In de komende dagen wordt het jacht op een ponton gezet en te water gelaten.

Veel glas en grijs
Het vaartuig wordt gekenmerkt door prominent gebruik van glas, waarbij het hoofddek, de brug en het bovendek volledig zijn omgeven door grote glazen ramen. Ook de grijze kleur is opvallend. Het is nog maar de tweede keer dat Oceanco een grijs jacht heeft geproduceerd. De meeste andere jachten zijn vooral wit van kleur.

Eigenaar
Over de toekomstig eigenaar werd vrijdag al druk gespeculeerd. De meest genoemde naam is die van regisseur Steven Spielberg. De wereldberoemde filmmaker kocht in 2010 een jacht in Alblasserdam. Dit jacht, de Seven Seas, werd vorig jaar door hem te koop gezet en is inmiddels verkocht. Of hij daadwerkelijk de nieuwe eigenaar wordt van de Y720, zal in de toekomst gaan blijken. Oceanco zelf zal de naam van een eigenaar nooit noemen, omdat het bedrijf contractueel gebonden is aan alle privacyvoorwaarden.

Zeiljacht
Een andere naam die vrijdag door omstanders in de mond werd genomen, is die van Amazon-baas Jeff Bezos. Deze Amerikaan was de laatste tijd veel in het nieuws, omdat zijn zeiljacht zo groot is, dat De Hef (brug,red.) in Rotterdam hiervoor deels gedemonteerd moet worden. Het jacht van Bezos betreft echter een zeiljacht en en geen motorjacht zoals de Y720 en dus is de kans dat ook de Y720 van hem is, niet zo groot. Het zeiljacht van Bezos ligt nog in de andere hal van Oceanco. Hier wordt nog hard aan gewerkt.

Mijlpaal
Een persvoorlichtster van Oceanco laat vrijdag weten dat de Y720 een mijlpaal is voor Oceanco, omdat de eerste bouwfase plaatsvond in Oceanco’s nevenvestiging in Zwijndrecht. De afbouw vindt in Alblasserdam plaats, in verband met een zo klein mogelijke impact op het milieu, meldt het bedrijf. Verder meldt Oceanco: “
De eigenaar speelde een sleutelrol tijdens het ontwerpproces, wat de Y720 tot een heel bijzonder jacht maakte. Het jacht is ontworpen met technologisch geavanceerde milieusystemen die de huidige regelgeving overtreffen.”

Oplevering
In de komende maanden wordt er nog verder gebouwd aan de Y720. De oplevering staat gepland voor later dit jaar. In de tussentijd wordt de laatste puntjes op de i gezet en zullen er enkele proefvaarten, die in vaktermen sea trials worden genoemd, plaatsvinden.