ALBLASSERDAM – Zestien jaar geleden hebben de gemeente Alblasserdam en het Waterschap Rivierenland afspraken gemaakt over waterbeheer in en om het dorp. Er werd een waterplan gemaakt, waarbij onder meer extra waterbergingen werden gemaakt in het gebied Vinkenpolder rondom de Grote Beer N915. Hiervoor werden 200 bomen gekapt. Afgelopen week werden nabij de carpoolplaats aan de Kabelbaan in Alblasserdam weer nieuwe bomen geplant. Wethouder Arjan Kraijo van Alblasserdam en heemraad Mathieu Gremmen van het waterschap plantten afgelopen week een boom. Daarmee zijn de maatregelen uit het stedelijk waterplan afgerond

In 2006 hebben gemeente Alblasserdam en Waterschap Rivierenland afspraken gemaakt over maatregelen voor een goed waterbeheer. Deze maatregelen zorgen bijvoorbeeld voor minder wateroverlast bij stevige regenbuien. En dat sloot- en opppervlaktewater schoon blijft. De maatregelen werden opgetekend in een ‘waterplan.’ Dit waterplan is nu klaar.

Een van deze maatregelen was extra ruimte maken voor water in de Vinkenpolder. In de loop van de tijd zijn op het bedrijventerreinen Vinkenwaard en Hoogendijk meer gebouwen, straten en parkeerplaatsen aangelegd. Hierdoor kon regenwater moeilijk in de grond komen. De waterberging vangt nu het regenwater op. Zo blijft het water niet liggen op straat en ontstaat minder wateroverlast. De waterberging werd aangelegd in 2016.

Om dit te doen, heeft de gemeente in de Vinkenpolder 200 bomen moeten kappen. De ruimte waar die bomen stonden, was nodig voor de waterberging. Er was in de buurt van het bedrijventerrein geen andere plek. In de grond lopen hier veel kabels en leidingen (zoals een hoofdleiding voor drinkwater).

Voor de meeste gekapte bomen zijn al nieuwe bomen geplant. De gemeente plant nog 20 nieuwe bomen bij carpoolplaats De Kabelbaan.

Deel dit bericht via...