ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam heeft twaalf perenbomen aangeschaft bij fruitteler Wisse uit Tholen. Maandag 28 februari 2022 werden de eerste drie exemplaren geplant bij het Van Goghplantsoen in Alblasserdam. De bomen zijn gekocht met het geld dat de Omgevingsdienst OZHZ onlangs beschikbaar stelde aan de gemeente in de vorm van een cheque, ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan van de Omgevingsdienst. De bomen werden maandag 28 februari geplant door wethouder Arjan Kraijo, Ronald Visser, directeur van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) en fruitteler Miranda Wisse.

Vanwege de tiende verjaardag van de omgevingsdienst gaf deze organisatie alle gemeenten zo’n cheque. Dit vanwege het principe: hoe meer bomen hoe beter. De gemeente Alblasserdam meldt hierover in een persbericht: “Bomen houden het regenwater vast en helpen bij de afkoeling van hun omgeving. Ook bieden ze schaduw en zorgen voor een schonere lucht. Naast deze drie bomen plant de gemeente later nog negen perenbomen in het dorp. De bomen zijn zo’n 50 jaar oud en kunnen met gemak 100 jaar worden. Ze zijn 2,5 a 3 meter hoog met een diameter van 30 cm.”

Voor een goed doel
De gemeente koopt de twaalf perenbomen bij fruitteler Wisse uit de Anna Jacobapolder (gemeente Tholen) die met de opbrengst een nieuwe weg gaat inslaan met het bedrijf. 260 perenbomen zijn weggehaald en klaar gemaakt voor een nieuw leven elders in het land. De gemeente meldt: “Op die plek gaat de familie een klein vakantiepark realiseren dat duurzaam wordt opgezet en volledig opgaat in de natuurlijke omgeving. Enkele vakantiewoningen zullen volledig geschikt zijn voor mensen met een meervoudige complexe beperking. Ook komt er een kinderboerderij en speeltuin. De familie wil daar graag vrijwilligerswerk of sociaal werk bieden. Verder willen ze gezinnen die het financieel niet breed hebben tegemoet komen of een vakantie aanbieden. De familie wordt voor dit initiatief ondersteund door de Waterpoort Academy, een samenwerkingsverband voor de gebiedsontwikkeling rond het Volkerrak en Zoommeer.”

Speeltuin voor rolstoelgebruikers
Miranda Wisse vertelde maandag: “We hebben een fruitteelbedrijf met 19 hectare grond. Van de opbrengst van de verkoop van de bomen maken we een speeltuin voor rolstoelgebruikers.” De gekregen bomen zijn gepland tussen 1968 en 1972.

Handperen
De perenbomen brengen handperen voort. Het gaat om zogenoemde Doyenné du Commice. Dit zijn sappige peren, die rond de herfst rijp zijn. Alblasserdammers mogen deze peren eten.

Vroeger…
Zo’n twaalf jaar geleden zorgden perenbomen in Alblasserdam voor gedoe in de wijk rondom de Zeelt. Ze gaven overlast in de vorm van stank en drab op straat. Uiteindelijk ging de zaag in 20 perenbomen. Door de nieuwe perenbomen op geschikte locaties te plaatsen, hoopt de gemeente overlast te voorkomen. De overige negen perenbomen komen waarschijnlijk in de wijk Waterhoven, nabij het Rijzenwiel en bij een nieuw initiatief: het voedselbos bij het Lammetjeswiel. Hierover worden nog gesprekken gevoerd. De plantlocaties zijn nog niet definitief.

Deel dit bericht via...