ALBLASSERDAM – RTV Rijnmond heeft dinsdagavond 22 februari 2022, in samenwerking met Alblasserdamsnieuws.nl, een verkiezingsdebat georganiseerd voor de komende gemeenteraadsverkiezing van maart 2022. In maart kunnen Alblasserdammers een nieuwe samenstelling van de gemeenteraad in het dorp kiezen. Er kan gekozen worden uit zes partijen. Het volledige debat is hieronder terug te zien.

Waar in Alblasserdam is nog plek om nieuwe woningen te bouwen? Moet de gemeente een nieuwe ontsluitingsweg krijgen? En hoe gaan we om met de zondagsrust, als het dorp op alle dagen van de week wordt doorkruist door toeristen op weg naar Kinderdijk? In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart gingen dinsdagavond zes politieke partijen in Alblasserdam met elkaar in debat.

De partijen in het kort, in willekeurige volgorde:

SGP

Volgens SGP is er in Alblasserdam geen ruimte voor massatoerisme. Een transferium om toeristen naar Kinderdijk te vervoeren, krijgt dan ook geen steun van deze partij. Rust, ruimte en authenticiteit zijn kernwaarden van SGP; op zondag blijven de winkels dan ook dicht.
De ruimte in Alblasserdam is beperkt en daarom moet er volgens SGP gekozen worden voor onderscheidend en kleinschalig bouwen. Er moet evenwicht zijn tussen landbouw, natuur, recreatie en wonen. Betaalbare woningen voor starters hebben de bijzondere aandacht van deze partij.
SGP stapte in mei 2021 uit de coalitie, naar eigen zeggen omdat er meerdere besluiten zijn genomen die onder meer in strijd waren met de geboden van God. SGP wil geen ‘stadse fratsen’ in Alblasserdam en ziet niets in de promotie van één bepaalde bevolkingsgroep, zoals het jaarlijks hijsen van de regenboogvlag voor de lhbti-gemeenschap. “SGP ziet dat dit leidt tot vervreemding en polarisatie.”

D66
D66 wil niet de laatste stukjes groen in Alblasserdam volbouwen met woningen. Het dorp heeft vooral behoefte aan woningen voor starters en ouderen. Door meer betaalbare woningen te bouwen, moet er doorstroming komen.
Het ophalen en verwerken van afval ziet D66 als een gemeentelijke taak, waar iedereen op dezelfde manier gebruik van kan maken. De partij wil dan ook geen onderscheid tussen inwoners door ‘betalen per zak/kilo’ in te voeren.
Wat D66 betreft moet de komende vier jaar hard worden gewerkt aan een integrale oplossing voor betere toegangswegen voor Alblasserdam. Puzzelstukken daarvoor zijn het stimuleren van alternatief en duurzaam (deel)vervoer, het intensiveren van het ov, het aanpakken lokale knelpunten, een onderzoek naar een derde ontsluitingsweg en het realiseren van openbare flexwerkplekken.

ChristenUnie

Het woningaanbod in Alblasserdam is beperkt, maar dat geldt ook voor de beschikbare ruimte om te bouwen. ChristenUnie wil daarom bij leegstand eerst kijken of een pand geschikt gemaakt kan worden voor woningbouw. De partij wil dat het percentage sociale huurwoningen op peil blijft. Als het aan ChristenUnie ligt, wordt onderzocht of eigen inwoners voorrang kunnen krijgen op nieuwbouw. Op nieuwe huizen moet bovendien een zelfbewoningsplicht gelden.
Toerisme is een manier voor Alblasserdam om inkomsten te generen, maar dit mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid. De invloed van deze gemeente is daarop echter beperkt, omdat vooral toeristen van de molens in Kinderdijk (gemeente Molenlanden) eventueel Alblasserdam aandoen. ChristenUnie ziet de zondagsrust als een zegen en stelt dat winkelsluiting op zondag ook een aantrekkende werking op toeristen voorkomt. ChristenUnie wil dat langzaam verkeer in Alblasserdam voorrang krijgt. Ook moeten er goede fietspaden en voldoende fietsenstallingen komen.


VVD
Als het aan de VVD ligt, is de hoeveelheid sociale woningbouw niet langer leidend bij nieuwbouwprojecten. De partij wil bouwen naar nieuwe inzichten, dus ook voor eenpersoonshuishoudens en jongeren en wil kijken of optopping op bestaande flats of meer hoogbouw bij nieuwbouw mogelijk is. Op nieuwbouw moet bovendien een zelfbewoningsplicht worden ingevoerd.
Wel of niet open gaan is een vrije keuze van de ondernemer. “In een dorp waarin mensen zoveel waarde hechten aan de zondagsrust is winkelopenstelling op zondag geen prioriteit, maar het is wel belangrijk dat horeca, sportfaciliteiten en Landvast (bioscoop, red.) ook op zondag toegankelijk zijn”, aldus de VVD.

Door de verbreding van de A15 is Alblasserdam al beter bereikbaar geworden, maar het verkeer in het dorp neemt daarmee niet af. VVD wil het verkeer dat over de dijk naar bijvoorbeeld Kinderdijk gaat verminderen door de inzet van de Waterbus, een mogelijkheid voor riviercruiseschepen om meteen bij de molens aan te meren en intensief gebruik van een shuttlebus van en naar Kinderdijk.

PvdA

De PvdA in Alblasserdam wil bij nieuwbouw vasthouden aan voldoende sociale woningen (35 procent van het totale aanbod). De partij is voor een zelfbewoningsplicht en wil met de versnelde bouw van (tijdelijke) woningen de wachtlijsten voor sociale huur wegwerken.
Als het aan PvdA ligt, worden alle opties voor duurzame, alternatieve energiebronnen onderzocht – dus ook wind- en zonne-energie. De partij beseft dat er dan soms concessies moeten worden gedaan om dergelijke bronnen in te passen in het landschap. Een dergelijk systeem voor afvalinzameling waarbij bewoners betalen per kilo of zak is de partij niet per se een voorstander van.
PvdA is voor de zondagsopenstelling van winkels als de winkeliers dit zelf willen. Dit geldt ook voor de bibliotheek en (sport)voorzieningen.

CDA

Het CDA pleit voor dertig procent sociale huurwoningen in Alblasserdam. Omdat bouwgrond schaars is in de gemeente, wil de partij onderzoeken of er geschikte bouwlocaties aan de rand van het dorp zijn. Het diverse woningaanbod moet behouden blijven, met specifieke aandacht voor starters. CDA is voor een zelfbewoningsplicht en wil het eerste recht op koop voor Alblasserdammers op huizen in deze gemeente. Om de molens van Kinderdijk te bereiken, reist menig toerist via Alblasserdam. CDA wil de toeristenstroom zo sturen, dat de ondernemers in het dorp hier profijt van hebben en de nadelige gevolgen beperkt blijven. Maar: niet op zondag, want als het aan CDA ligt blijven de winkels op zondag in Alblasserdam dan dicht. Om de veiligheid in het dorp te bewaken, vindt CDA het goed als er cameratoezicht wordt ingesteld op plekken waar overlast is. De buurtagent speelt verder een belangrijke rol voor de veiligheid.

Deel dit bericht via...