ALBLASSERDAM – Bijna 23 weken nadat in De Boezem in Alblasserdam een explosief afging en in de Merelstraat een explosief werd aangetroffen, gaan de woningen weer van slot. Uit veiligheidsoverwegingen was er sprake van een noodbevel tot sluitingen van de betreffende woningen tot en met 1 februari 2022. Dit noodbevel loopt af en wordt niet verlengd, omdat daar geen aanleiding voor is.

Te koop en opknapbeurt
De woning in de Merelstraat gaat in de verkoop; de eigenaars gaan buiten Alblasserdam wonen. De woning aan De Boezem, waar het momenteel nog een flinke ravage binnen is, wordt in de komende tijd hersteld. De verwachting is dat er binnen voor vele tienduizenden euro’s aan schade is ontstaan door de explosie die plaatsvond in de nacht van 27 op 28 augustus 2021.

Geen specifieke dreiging
De gemeente Alblasserdam meldt vrijdag 28 januari 2022 in een persbericht: “Uit het recente advies van het Openbaar Ministerie en politie zijn geen feiten en geen specifieke dreiging naar voren gekomen om de woningsluitingen te verlengen. Als er geen aanleiding is om de woningen gesloten te houden dan moet de sluiting eraf, omdat er dan geen juridische basis voor is. De driehoek van burgemeester, Openbaar Ministerie en politie heeft besloten dat een aantal veiligheidsmaatregelen nog wel blijft. De gemeente en de politie blijven de situatie in beide straten volgen en blijven voor bewoners aanspreekbaar.”

‘Waarschuwing aan de criminelen’
Burgemeester Paans: “Het strafrechtelijk onderzoek wordt afgebouwd. Als er aanleiding voor is, wordt het onderzoek geïntensiveerd. Vanuit politie en Openbaar Ministerie blijft er contact met andere politieregio’s waar ook strafrechtelijke onderzoeken lopen. Het onderzoek heeft geleid tot diverse aanhoudingen; het grootste deel van deze mensen zit nog vast. De inhoudelijke behandeling van de strafzaken tegen deze verdachten zal binnenkort plaatsvinden. Ik denk zeker dat dit een waarschuwing is aan de criminelen die achter de bedreigingen zitten. Ik ben van mening dat dit een goed moment is om naar een normalisering van de situatie te gaan.”

Reeks incidenten
In augustus 2021 vonden in Alblasserdam diverse incidenten plaats die volgens justitie mogelijk te linken zijn aan een onderschepte drugsdeal in België en een daaropvolgende vergisontvoering, waarbij het beoogde slachtoffer een Alblasserdammer had moeten zijn.