ALBLASSERDAM – Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Molenlanden zijn dinsdagavond 25 januari 2022 vragen gesteld door de SGP over ongevallen op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland. Afgelopen weekend vonden daar opnieuw twee ongevallen plaats. Uit de beantwoording van wethouder Johan Quik van Molenlanden bleek dat er van alle ongevallen in de afgelopen jaren, slechts dertien bekend zijn geregistreerd. Deze werden gekwalificeerd als “licht letsel en materiële schade”.

SGP’er Wietse Blok vertelde tijdens de raadsvergadering: “Afgelopen weekend was het weer raak op de Zijdeweg. Niet één keer, maar zelfs twee keer. En dat was niet voor het eerst.” Blok haalde daarbij Alblasserdamsnieuws.nl aan, waar melding werd gemaakt van zo’n zestig ongevallen in ruim tien jaar tijd. “Van gevallen fietsers tot kop-staartbotsingen en van frontale botsingen tot auto’s te water.”

Vaak raak?
Blok vroeg of de wethouder ook vindt dat het wel erg vaak ‘raak’ is op de Zijdeweg als het gaat om ongevallen. Verder vroeg hij wat het college in de afgelopen jaren, samen met het waterschap en de provincie, heeft gedaan om de Zijdeweg veiliger te maken.

Komen maar tot 13 ongevallen
Wethouder Quik vertelde dat hij, nadat hij had gehoord dat er aanrijdingen hadden plaatsgevonden, al direct bij de afdeling verkeer had geïnformeerd naar de ongevallen. “Meneer Stam van Alblasserdamsnieuws komt tot een aantal van zestig ongevallen in tien jaar. Wij komen maar tot dertien ongevallen met licht letsel en materiële schade. We hebben ook bij de provincie vragen gesteld, maar ook zij komen tot die dertien ongevallen.”

Eerst uitzoeken
De wethouder beloofde uit te gaan zoeken hoe die twee cijfers zo van elkaar kunnen afwijken. Verder wordt er gekeken of het aantal ongevallen te maken heeft met de weginrichting of met gedrag. Pas als duidelijk is, hoe het met de cijfers zit, wordt er gekeken of er actie nodig is. “Straks gaan we wat doen op basis van een krantenartikel, terwijl het er misschien dertien zijn geweest.”

De gemeenteraad wordt op een later moment door de wethouder geïnformeerd over de cijfers en de verschillen.

Ongevallenoverzicht Zijdeweg
In onderstaande overzicht staan de Zijdeweg-ongevallen die in de afgelopen jaren op Alblasserdamsnieuws.nl zijn gepubliceerd. In werkelijkheid is het aantal ongevallen nog meer, omdat Alblasserdamsnieuws niet bij elk ongeval aanwezig is geweest. Om het overzicht completer te krijgen, wordt bij de bergingsbedrijven in de regio momenteel navraag gedaan hoe vaak zij op pad zijn gegaan voor een bergingsklus op de Zijdeweg. Heeft u ook een aanvulling? Laat het weten via info@alblasserdamsnieuws.nl

Een vrouw is maandagochtend 19 november 2018 te water geraakt langs de Zijdeweg.

Een 42-jarige automobilist uit Nieuw-Lekkerland is in de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 januari 2020 met hoge snelheid gecrasht op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas het Nieuw-Lekkerland.

Een 38-jarige man is woensdagochtend 7 april 2021 met zijn auto te water geraakt langs de Zijdeweg in Nieuw-Lekkerland.

Een 31-jarige vrouw uit Papendrecht is dinsdagmiddag 6 juli 2021 gewond geraakt bij een flinke botsing op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland.

De bestuurder van een bestelwagen heeft zondagmiddag 19 september 2021 een fietser aangereden op de Zijdeweg tussen Nieuw-Lekkerland en Oud-Alblas. Bij het afslaan vanaf de Zijdeweg naar de Geerweg richting Bleskensgraaf zag de bestuurder van de bestelauto een tegemoetkomende fietser over het hoofd. De fietser werd aangereden en kwam tijdens het ongeval met zijn hoofd tegen de voorruit van het voertuig. De man liep hoofdletsel op en is voor verder onderzoek naar het ziekenhuis in Dordrecht gebracht.

Op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland zijn dinsdagmiddag 28 september 2021 drie voertuigen met elkaar in botsing gekomen.

Een 43-jarige vrouw uit Maarssen is zaterdagavond 22 januari 2022 met haar auto te water geraakt langs de Zijdeweg tussen Nieuw-Lekkerland en Streefkerk.

Op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland zijn maandagochtend 24 januari 2022 twee personenauto’s op elkaar gebotst. Daarbij raakten een man en een vrouw gewond.

Op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland is zaterdag 14 januari 2017 een auto te water geraakt. De bestuurder reed vanuit Nieuw-Lekkerland en zag te laat dat er voor hem automobilisten stilstonden om af te slaan naar de Geerweg.

Een aantal wielrenners is dinsdagavond 10 juli 2018 gewond geraakt. De wielrenners fietsten in een groep langs de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland. Een aantal wielrenners kwam rond 19.30 uur ten val. Voor twee van hen kwamen twee ambulances met spoed ter plaatse.

Een 19-jarige vrouw uit Streefkerk is vrijdagochtend 7 december 2018 met haar elektrische fiets te water geraakt. Dit gebeurde even na 07.00 uur langs de Zijdeweg bij Nieuw-Lekkerland.

Een jonge vrouw is woensdag 9 januari 2019 met haar auto te water geraakt langs de Zijdeweg bij Nieuw-Lekkerland.

Een bestelwagen, met daarin twee personen, is donderdagmiddag 14 februari 2019 achterop een personenauto gebotst op de Zijdeweg in Nieuw-Lekkerland. De bestuurder van de auto had na de botsing last van zijn nek en is nagekeken door ambulancepersoneel.

OUD-ALBLAS – Een 20-jarige man uit Nieuw-Lekkerland is maandagochtend 16 november 2020, rond 06.15 uur met zijn auto achterop een bedrijfswagen gebotst. Het ongeval gebeurde op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland. De Oud-Alblasser liep hoofdletsel op.

Een 23-jarige vrouw uit Streefkerk is vrijdagavond 25 december 2020 met haar auto te water geraakt. Dit gebeurde op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland. De bestuurster raakte door gladheid op de polderweg de macht over het stuur kwijt en gleed de sloot in. In eerste instantie werd de situatie zo ernstig ingeschat, dat onder meer de brandweer en ambulancedienst opgeroepen werden.

ALBLASSERDAM / OUD-ALBLAS / KINDERDIJK – Hulpdiensten zijn vrijdag 12 februari 2021 druk bezig geweest met winterse ongevallen in de regio. Verder kwam ter hoogte van de Zijdeweg tussen Nieuw-Lekkerland en Oud-Alblas een oudere man ten val. Hij raakte flink gewond en is per ambulance meegenomen naar het ziekenhuis.

Een 22-jarige automobilist uit Papendrecht is donderdagochtend 3 februari 2011 gewond geraakt nadat hij in botsing kwam met het voertuig van een 40-jarige man uit Langerak. Het ongeval gebeurde rond 5.50 uur op de Zijdeweg in Nieuw-Lekkerland.

Een scooterrijdster is woensdagavond 11 mei 2011 ten val gekomen, nadat zij met een afslaande auto in botsing kwam. Het ongeval gebeurde rond 18.30 uur op de kruising Heulenslag en Zijdeweg bij Oud-Alblas.

Een 14-jarig meisje uit Nieuw-Lekkerland is zaterdagmiddag 4 juni ernstig gewond geraakt nadat zij met haar paard viel. Het ongeval gebeurd rond 12.20 uur ter hoogte van de kruising Zijdeweg/Middenpolderweg in Nieuw-Lekkerland.

Op de kruising Zijdeweg/Heiweg in Oud-Alblas heeft in de vroege ochtend van vrijdag 16 september een aanrijding plaatsgehad tussen een personenauto en een tractor. De tractor stond stil op de Zijdeweg om linksaf de Heiweg op te rijden. De bestuurder van de personenauto zag de tractor vermoedelijk over het hoofd en reed achterop. Beide voertuigen liepen veel schade op. De 36-jarige automobilist uit Gorinchem werd door ambulancepersoneel meegenomen voor onderzoek in het ziekenhuis.

Een 23-jarige vrouw uit Gouda is donderdagochtend 3 november gewond geraakt tijdens een kop-staartbotsing ter hoogte van de Oude Zijdeweg in Nieuw-Lekkerland.

Een vrouw is vrijdagmiddag 3 augustus gewond geraakt, nadat zij van haar fiets viel. Het ongeval gebeurde rond 15.00 uur op de Oude Zijdeweg in Nieuw-Lekkerland. Door nog onbekende oorzaak verloor de vrouw haar evenwicht toen zij van de brug in het Lekdorp fietste.

Een automobiliste uit Wijngaarden is zaterdagavond 1 december tegen een trekker gebotst. Dit gebeurde ter hoogte van de driesprong Noordzijde / Zijdeweg / Heulenslag bij Oud-Alblas.

Twee vrouwen uit Papendrecht zijn zondagmiddag 20 januari met een auto te water geraakt. Dit gebeurde rond 14.30 uur op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland.

Een 19-jarige automobilist uit Groot-Ammers is vrijdagochtend 8 februari 2013 gewond geraakt, nadat hij met twee auto’s in botsing kwam. De man reed even na 06.00 uur vanuit Oud-Alblas over de Zijdeweg richting Nieuw-Lekkerland. Ter hoogte van de Zijdebrug verloor de bestuurder grip op de weg door de gladheid. Hij belandde op de andere weghelft, schampte een personenauto die bestuurd werd door een man uit Bergambacht en botste vervolgens frontaal op een bestelwagen.

Een brommerrijder en een scooterrijder zijn vrijdagochtend 1 november frontaal op elkaar gebotst op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland. Het ongeluk gebeurde even voor 07.00 uur op de kruising met de Geerweg. Beide jongens raakten gewond en zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Een 24-jarige vrachtwagenchauffeuse uit Groot-Ammers is maandagmiddag 16 juni 2014 met haar vrachtwagen gekanteld. Dit gebeurde rond 14.30 uur net na een bocht op de Zijdeweg bij Oud-Alblas. De hele combinatie kwam op de zijkant terecht en raakte tijdens de val een lantaarnpaal. De bestuurster kon met hulp van omstanders uit haar cabine gehesen worden. Zij bleek, na controle door ambulancepersoneel, ‘slechts’ een pijnlijke schouder te hebben opgelopen en hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

De 68-jarige Nelly Duijmelinks uit Alblasserdam is zondag 14 september langs de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland lelijk ten val gekomen, nadat zij plaats wilde maken voor een wielrenner.

Een 54-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam is vrijdagavond 26 juni 2015 gecrasht tegen de leuning van de Zijdebrug in Nieuw-Lekkerland. De beschonken man wilde net voor de bocht een auto inhalen. Dat ging mis. Hij kwam met twee wielen in de berm, ging tollen, knalde tegen de rechterkant van de brugleuning en kwam uiteindelijk aan de linkerkant van de brug tot stilstand. De bestuurder en zijn zoon, die als bijrijder in de auto zat, raakten gewond.

Een 22-jarige automobilist uit Nieuw-Lekkerland is op zaterdagavond 4 maart 2017 te water geraakt langs de Zijdeweg, ter hoogte van de Heiweg tussen Nieuw-Lekkerland en Oud-Alblas. De bestuurder raakte niet gewond. Een blaastest van de politie wees uit dat de beginnend bestuurder drie keer te veel alcohol had genuttigd.

NIEUW-LEKKERLAND – Een 24-jarige man uit Nieuw-Lekkerland is vrijdagavond 21 april 2017 met zijn scooter onderuit gegaan en gewond geraakt. De man reed over het (brom) fietspad langs de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland. De scooterrijder kwam door onbekende oorzaak in de berm terecht ging onderuit. Passanten verleenden eerste hulp en belden 112. Politie en ambulance kwamen met spoed ter plaatse. De jongeman is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De verwondingen lijken mee te vallen.

Een 74-jarige man uit Bleskensgraaf is zondag 11 juni 2017 gewond geraakt bij een aanrijding op de kruising Zijdeweg / Schoonenburgweg in Nieuw-Lekkerland. De man stak op zijn elektrische Solex de provincialeweg over en werd daarbij aangereden door een Lekkerlandse automobilist.

Een wielrenner heeft zaterdag 21 oktober 2017 een hartstilstand gekregen nabij de (Oude) Zijdeweg, ter hoogte van de fietsbrug in Nieuw-Lekkerland. De man voelde zich niet goed worden en ging op een bankje zitten. Een hardloper zag dit en waarschuwde iemand verderop, waarna de hulpdiensten gealarmeerd konden worden.

NIEUW-LEKKERLAND – Een vrouw uit Hellevoetsluis is dinsdagmiddag 27 februari 2018 gewond geraakt bij een aanrijding in Nieuw-Lekkerland. De vrouw reed in een personenauto en reed vanaf de Middenpolderweg bij Streefkerk richting Nieuw-Lekkerland. Op de kruising met de Nieuwe Zijdeweg verzuimde de veertiger voorrang te verlenen aan een vrachtwagen die vanaf Oud-Alblas richting het Lekdorp reed. Een aanrijding was het gevolg. Omdat de vrouw, die onder meer last had van haar nek, haar autodeur niet meer open kreeg, kwam de brandweer met spoed ter plaatse om de bestuurster te bevrijden.

Bij een aanrijding tussen drie personenauto’s op de Zijdeweg bij Nieuw-Lekkerland, is donderdagavond 18 april 2019 een auto te water geraakt. De bestuurster van deze auto raakte lichtgewond en had onder meer last van haar rug. Het ongeval gebeurde aan het begin van de avond op de provincialeweg ter hoogte van de afslag naar de Geerweg.

Een 66-jarige vrouw uit de Verenigde Staten van Amerika is zondagmiddag 9 juni 2019 met haar huurfiets over de kop geslagen. De vrouw reed met haar man over de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland en sloeg af naar de Zijdeweg. Zij reed met zo’n vaart de helling af, dat zij bijremde met haar voorrem. Dat ging niet goed. De toeriste belandde in de berm en sloeg met de fiets over de kop. Zij liep onder meer letsel aan haar gezicht, tanden en hoofd op.

Een 21-jarige man uit Rotterdam is dinsdagmiddag 31 december 2019 met zijn auto rechtdoor gereden in een bocht en aan de overkant van een sloot tot stilstand gekomen. De man reed aan het einde van de middag over de Nieuwe Zijdeweg (N481) in Nieuw-Lekkerland. Bij de kruising met de Schoonenburgweg knalde de twintiger in volle vaart rechtdoor. Door de dichte mist had de man de kruising over het hoofd gezien, vertelde hij.

Een 30-jarige motorrijder uit Rotterdam is dinsdagmiddag 18 februari 2020 gewond geraakt, nadat hij met zijn motor over een middengeleider reed en daarna in botsing kwam met een bestelwagen. Het ongeval gebeurde aan het einde van de middag op de kruising Zijdeweg / Schoonenburgweg in Nieuw-Lekkerland.

Op de Schoonenburgweg, ter hoogte van de afslag naar de Zijdeweg in Nieuw-Lekkerland, zijn woensdagmiddag 20 mei 2020 twee personenauto’s frontaal op elkaar gebotst. De bestuurder van de ene auto en de bijrijdster van de andere auto raakten daarbij gewond. Twee ambulances en de politie kwamen met spoed ter plaatse.

Een 23-jarige vrouw uit Streefkerk is vrijdagavond 25 december 2020 met haar auto te water geraakt. Dit gebeurde op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland. De bestuurster raakte door gladheid op de polderweg de macht over het stuur kwijt en gleed de sloot in. In eerste instantie werd de situatie zo ernstig ingeschat, dat onder meer de brandweer en ambulancedienst opgeroepen werden.

Langs de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland is maandagmiddag 19 april 2021 een beschonken man met zijn auto te water geraakt. Het ongeval gebeurde ter hoogte van de Heiweg. Een automobiliste uit Alblasserdam reed in tegenovergestelde richting.

Op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland is in de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 mei 2021 een auto over de kop geslagen. In het voertuig zaten drie jongeren uit Nieuw-Lekkerland. De auto kwam volgens de politie eerst in de berm en sloeg daarna over de kop. Een 19-jarige vrouw uit Nieuw-Lekkerland, de bijrijdster, is met letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurster, een 18-jarige vrouw uit Nieuw-Lekkerland, is aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Een derde inzittende, een 19-jarige man uit Nieuw-Lekkerland, is zonder al te veel letsel uit het ongeval gekomen, meldt de politie.

Een aanhangwagen is zaterdagmiddag 7 april losgeschoten van een personenauto. Dit gebeurde op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland. De wagen, waarop een Dixi- toilet geladen stond, belandde na het losschieten in een sloot.

Twee auto’s zijn dinsdagavond 18 december 2012 met elkaar in botsing gekomen op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland. Het ongeval ontstond, nadat een automobilist uit Papendrecht af wilde slaan naar een parkeerplaats langs de Zijdeweg. Een tegemoetkomende automobilist kon niet meer op tijd remmen en botste tegen de achterkant van de afslaande auto.

Een 53-jarige motorrijdster uit Groot-Ammers is maandagochtend 16 september 2013 lichtgewond geraakt, nadat zij werd aangereden door een 20-jarige automobiliste uit Streefkerk. De kop-staartbotsing vond even voor half negen plaats op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland.

Drie personenauto’s zijn dinsdagochtend 26 november op elkaar gebotst op de Zijdeweg (N481) tussen Nieuw-Lekkerland en Oud-Alblas. De botsing gebeurde even na 07.00 uur, nadat een 20-jarige man uit Nieuw-Lekkerland te laat opmerkte dat zijn voorliggers stilstonden. Hij botste op de auto voor hem, die vervolgens doorschoot tegen de auto daarvoor.

Een 58-jarige fietser uit Nieuw-Lekkerland is zaterdagmiddag 12 april 2014 gewond geraakt aan zijn been, nadat hij in botsing kwam met een afslaande automobiliste op de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland. De fietsende man kwam na de botsing op de motorkap terecht.

Een 20-jarige wielrenster uit Engeland is dinsdagavond 10 juni 2014 gewond geraakt, nadat zij met haar fietsstuur in contact kwam met dat van een andere fietser en viel. Het ongeval gebeurde rond 18.00 uur op het fietspad langs de Zijdeweg tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland. Een ambulance kwam met spoed ter plaatse om de Engelse te helpen. Ook een traumahelikopter werd gealarmeerd.

Een 50-jarige man heeft dinsdag 11 november 2014 letsel aan zijn been opgelopen, nadat hij werd aangereden door een automobiliste. Het ongeval gebeurde rond 09.40 uur op de Zijdeweg bij Oud-Alblas. De man reed met zijn scooter op het (brom) fietspad langs de Zijdeweg. Een automobiliste die op de Geerweg (Bleskensgraaf) reed, zag de man over het hoofd. De scooterrijder is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Een jonge vrouw uit Nieuw-Lekkerland is vrijdagavond 18 december 2015 met haar auto te water geraakt. De vrouw reed over de Zijdeweg tussen Nieuw-Lekkerland en Oud-Alblas en botste ter hoogte van de afslag naar de Geerweg op haar voorligger. Vervolgens raakte zij van de weg en kwam met de auto op de kop in een sloot terecht. Het lukte haar in eerste instantie niet om uit de auto te komen. Twee omstanders snelden toe en sloegen met een noodhamer de achterruit van het voertuig kapot. Via de kapotte ruit wist de vrouw uit haar auto te kruipen.

Langs de Zijdeweg in Nieuw-Lekkerland, ter hoogte van de afslag naar Bleskensgraaf, is donderdagochtend 25 februari 2016 een auto te water geraakt. Dit gebeurde rond 05.20 uur. Lokale gladheid speelde daarbij een rol. De bestuurder wist zelf uit zijn voertuig te komen.

Een man is donderdagmiddag 24 maart 2016 met zijn auto te water geraakt langs de Zijdeweg in Nieuw-Lekkerland. De bestuurder reed het Lekdorp uit richting Oud-Alblas. Ter hoogte van de Zijdebrug reed de Nieuw-Lekkerlander in een flauwe bocht rechtdoor en belandde in de sloot. Politie, brandweer, ambulances en een traumahelikopter werden opgeroepen.

Op de Zijdeweg tussen Nieuw-Lekkerland en Oud-Alblas zijn vrijdagmiddag 22 april 2016 vier auto’s met elkaar in botsing gekomen. De achterste automobilist botste in volle vaart tegen zijn stilstaande voorligster. Door de klap schoot deze voorligster door tegen haar voorligger, die op zijn beurt tegen zijn voorligger botste. De man uit de achterste auto en de vrouw en dochter (4) uit de auto daarvoor raakten gewond en zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Een 21-jarige man uit Alblasserdam is maandagmiddag 30 mei 2016 met zijn bedrijfsauto en aanhanger te water geraakt langs de Zijdeweg in Nieuw-Lekkerland. De man reed rond 17.00 uur richting het Lekdorp en raakte even na de Zijdebrug van de weg. De Damdorper bekende eerlijk dat hij even niet goed oplette, omdat hij bezig was met het invullen van wat papieren.

OUD-ALBLAS / NIEUW-LEKKERLAND – Bij een botsing tussen twee personenauto’s op de kruising Heiweg (Oud-Alblas) en Zijdeweg (N481, Nieuw-Lekkerland) is woensdag 2 november 2016 flinke schade ontstaan. Een vrouw uit Streefkerk reed op de Heiweg en wilde afslaan naar de Zijdeweg. Ze zag daarbij een auto, met daarin een ouder echtpaar uit Zuidland, over het hoofd. Een botsing was het gevolg.

Een vrouw is in de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 januari 2017 met haar auto te water geraakt langs de Zijdeweg (n481) tussen Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland. Dit gebeurde rond 04.00 uur. Omdat de vrouw niet zelfstandig uit haar voertuig kon komen, kwamen politie, brandweer en ambulance met spoed ter plaatse.