ALBLASSERDAM – Een rioolpersleiding is vrijdagavond 21 januari 2022 lek geraakt ter hoogte van de Kerkweg in Alblasserdam. Hierdoor kan het afvalwater niet goed meer doorgepompt worden naar de zuiveringsinstallatie  in Alblasserdam. Zaterdag is men begonnen met de reparatie. Intussen wordt het afvalwater met tankwagens vervoerd tussen Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam. De verwachting is dat de werkzaamheden zaterdagmiddag afgerond kunnen worden.

Uit reacties op sociale media blijkt regelmatig dat veel Alblasserdammers niet goed weten waar de Kerkweg is. Het is een pad tussen Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland, dat door veel fietsers wordt gebruikt.

Journalist Kees van Tol zocht ooit uit waarom de Kerkweg zo heet. Het antwoord luidt: “De Kerkweg is een kort, smal weggetje dat loopt van de Tiendweg nabij de Kortlandse Molen tot bij de Witte- of Voetstapbrug. Die brug is gebouwd en het weggetje is aangelegd nadat achtereenvolgens het Achterwaterschap en het Nieuwe Waterschap waren gegraven om de afvoer van water uit de Alblasserwaard te verbeteren. We hebben het over de periode rond het jaar 1370. Toen het weggetje zijn naam kreeg, lag het op het grondgebied van de enige kerk die Alblasserdam toen had: die aan de Kerkstraat, waar de Oude Toren een overblijfsel van is. Vandaar de naam. Het weggetje leidt naar de Witte Brug die Alblasserdam over het water al zo’n 650 jaar met Nieuw-Lekkerland verbindt. De edelman die hier rond 1370 de baas was, vond het niet nodig een brede brug te bouwen. Er moest een paard met berijder over kunnen, boerenwagens hoefden er wat hem betreft niet overheen.”