ALBLASSERDAM – Drie ondernemers in Alblasserdam krijgen een officiële waarschuwing, omdat er vrijdag 14 januari 2022 niet is voldaan aan de geldende coronamaatregelen. Dat meldt burgemeester Jaap Paans maandag 17 januari 2022 in een brief aan de ondernemers in Alblasserdam. Vrijdag werd er in Alblasserdam gedemonstreerd tegen het coronabeleid; uit protest openden veel ondernemers, tegen de landelijke regels in, hun winkels, kapsalons, horecagelegenheden.

Geen boetes
Omdat er geen ‘excessen’ waren, besloot burgemeester Paans geen boetes op te leggen. “Ik koppel daaraan wel de voorwaarde dat in 2022 bij geen van u opnieuw een overtreding van eventuele sluitingstijden wordt geconstateerd. Mocht dat wel het geval zijn dan zal van coulance geen sprake (meer) kunnen zijn,” waarschuwt Paans.

Drie waarschuwingen
Waar wel handhavend tegen is opgetreden, is het niet naleven van de hygiëne -en afstandsregels. Daarom ontvangen drie ondernemers een officiële waarschuwing, omdat handhavers van de gemeente Alblasserdam overtredingen hebben geconstateerd. De handhavers zagen dat een deel van de aanwezigen bij twee ondernemingen geen mondkapje op had. Verder werd bij één horecagelegenheid geconstateerd dat er sprake was van zogenoemd ‘ongeplaceerd verblijf’. Dit wil zeggen dat er geen vaste plaats was toegewezen aan gasten. De drie ondernemers hebben een waarschuwing gehad. Bij een volgende constatering van een overtreding op hetzelfde punt, wordt een boete opgelegd en kan er tot onmiddellijke sluiting worden overgegaan.

Gelijk aandeel in de offers
Verder laat de burgemeester in zijn brief weten dat hij de onvrede onder ondernemers kan begrijpen. “U wordt net als velen al 22 maanden enorm beperkt in uw doen en laten als ondernemer door de wisselende corona regels,” schrijft hij.  Paans pleit voor een heropening van alle sectoren. “Als het moet onder beperkingen om de belasting op de zorg beheersbaar te houden. Iedereen moet een gelijk aandeel leveren in de offers die daarvoor nodig zijn. Naleving van de gezondheidsvoorschriften is daarbij essentieel.”

Complimenten
De demonstratie op de Dam, waarmee om 9 uur in de ochtend werd gestart, is wat de burgemeester betreft goed verlopen. Paans: “Organisatoren en deelnemers verdienen daarvoor complimenten. Kijkend naar de opkomst en de publiciteit kan gerust gesproken worden van maximaal rendement. Niet vaak haalt een actie van deze omvang met foto de voorpagina van een kwaliteitskrant als de NRC.”

De brief aan de ondernemers wordt afgesloten met een oproep zij aan zij te blijven staan: “In het vertrouwen dat ondernemend Alblasserdam en de lokale overheid zij aan zij blijven staan in het pleidooi voor een open samenleving die leert omgaan met en accepteert dat corona onderdeel zal zijn van ons dagelijks leven.”