ALBLASSERDAM – Veel ondernemers in Alblasserdam lijken vrijdag 14 januari 2022 mee te gaan doen aan de opening van hun winkels en horecagelegenheden in het dorp. Het publiek wordt uitgenodigd om, onder het genot van een kopje koffie, het verhaal van de ondernemers aan te horen. Dit wordt gedaan binnen alle aanbevelingen van het RIVM, zoals afstand houden. De dag wordt vrijdag gestart met een demonstratie op de Dam in Alblasserdam. Vanaf 09.00 uur is de aftrap met een workout, onder leiding van sportschool ClubYou. Hierbij zullen zoveel mogelijk ondernemers aanwezig zijn. Ook publiek is hierbij welkom. De aanwezigen worden toegesproken en er wordt toegelicht waarom het voor véél ondernemers figuurlijk één voor twaalf is. Aanvankelijk was het de bedoeling om de Dam vanaf de ochtend tot de avond af te sluiten voor het doorgaande verkeer, maar daar wordt, na overleg met de gemeente, vanaf gezien.

Aftrap
Van Dommelen hoopt dat behalve veel ondernemers, ook veel inwoners van Alblasserdam aanwezig zullen zijn bij de start van de demonstratie op de Dam. De aftrap is om 09.00 uur en duurt ongeveer een half uur. Van Dommelen legt uit: “Het is voor de Alblasserdammers belangrijk om te beseffen dat als het zo doorgaat, al die mooie winkels in hun dorp zullen verdwijnen.”

Kwetsbaar ecosysteem
Zijn collega-ondernemer Niels van Mourik, van de schoenenwinkel is het hiermee eens: “De winkels die er nu zijn, hebben bestaansrecht. Tegelijkertijd is het een kwetsbaar ecosysteem en misschien nog wel een stuk kwetsbaarder dan mensen nu denken. Als ondernemers hangen we aan elkaar en als de winkels eenmaal weg zijn, komen ze nooit meer terug, want je gelooft toch niet dat een bank in deze tijd een lening gaat verstrekken aan een startende winkel?”

Noodkreet
De ondernemers die de demonstratie op touw hebben gezet, vinden het belangrijk dat vrijdag alles in goede harmonie gaat verlopen. Gert-Jan: “We zijn echt niet uit op een relletje. Het enige dat wij willen, is een noodkreet uitzenden.”

Deelnemers
Wie vrijdag allemaal meedoen aan de opening van de winkels en horecagelegenheden, wordt vooraf niet bekend gemaakt, omdat dit tegen de ondernemers kan worden gebruikt. Diverse ondernemers geven aan dat het ook voor hen een lastige keuze is, omdat er een kans is dat er handhavend wordt opgetreden. Toch laten veel ondernemers weten te kiezen voor het demonstratief openen van hun zaak, omdat het zo echt niet meer gaat.

Activiteiten op de Dam
Vanaf vrijdag 09.00 uur tot aan het einde van de middag is er activiteit op de Dam. Er wordt gesport en er wordt kenbaar gemaakt dat het huidige coronabeleid moet worden herzien, om de winkels en de horeca in Alblasserdam draaiend te kunnen houden. “Verder zullen wij het unieke karakter van ondernemend Alblasserdam onder de aandacht brengen. Wij missen onze klanten en zij missen ons. We hopen in de winkels en de horeca het contact met de klanten te herstellen, onder het genot van een kopje koffie.”

Alle winkels en horeca benaderd
Bij de actie worden alle winkels en horecagelegenheden in Alblasserdam betrokken. Van de ondernemers op het Scheldeplein en De Touwbaan tot aan de winkeliers in het Makado en op de Dam en de Plantageweg. Zij zijn met een flyer benaderd, waarin wordt gevraagd mee te doen aan de demonstratie op de Dam en de opening van hun onderneming op vrijdag. Veel ondernemers hebben al aangegeven mee te zullen doen aan de actie. Ook vanuit de horeca is positief gereageerd.

Ontwrichting
Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam en burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid gaven deze week al te kennen dat zij de grote nood bij de ondernemers ook zien en begrijpen. Wouter Kolff meldt dat hij hoopt op een statement namens alle gemeenten en veiligheidsregio’s. “De maatschappelijke ontwrichting is momenteel echt te groot. Afgezien van een zorgcrisis zitten we dus middenin een maatschappelijke crisis die winkeliers, maar ook horeca, sportverenigingen en anderen diep raakt. Het water staat op veel plekken tot aan de lippen en de compensatieregelingen zijn lang niet altijd toereikend”, aldus Kolff afgelopen week in het Algemeen Dagblad.

‘Ernst’
Burgemeester Jaaps Paans pleit via Twitter voor aanpassingen van het huidige coronabeleid. Paans schrijft: “Juist als er nog alle reden is het virus, de verspreiding en druk op de zorg serieuzer te nemen dan een griepje is versterking van draagvlak nodig. Aanpassing van maatregelenpakket, openstelling van winkels, horeca, sport en cultuur onder voorwaarden bindt ons rond die ‘Ernst’.”

Begrip
De winkeliers Gert-Jan van Dommelen en Niels van Mourik weten zich gesteund met deze uitlatingen van de burgemeesters en hopen vrijdag ook op extra begrip vanuit de overheid voor hun actie.