KINDERDIJK – Dinsdag 11 en woensdag 12 januari 2022 zijn ook de laatste twee auto’s uit de rivier de Lek bij Kinderdijk gehaald. In het totaal zijn er vijf auto’s en een paal geborgen door het bedrijf Tebezo. “Dit hebben wij ook niet eerder meegemaakt,” vertelt de medewerker.
Eerste drie
De bergingsklus ging maandag van start. Toen werden met behulp van een duiker en een kraan de eerste drie auto’s boven water gehaald. De vierde auto lag moeilijker en dieper in de bagger en lag aan de linkerkant van de veerpont bij Kinderdijk. Deze auto werd dinsdag rond 23.00 uur naar boven gehaald en nadat de pont uit de vaart ging om 00.00 uur, kon de vijfde opgetakeld worden. Deze lag ter hoogte van daar waar de pont aanlegt in Krimpen aan de Lek. Halverwege de nacht was de klus geklaard.

Duivelseiland
De wagens zijn woensdagochtend naar Duivelseiland bij Dordrecht gebracht, laat een medewerker van bergingsbedrijf Tebezo weten. Daar wordt gekeken of er gegevens te achterhalen zijn.

Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat was de opdrachtgever voor de berging van de voertuigen. Woordvoerster Hanneke Derksen van Rijkswaterstaat vertelt dat het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) er verder naar gaat kijken. Een woordvoerder van het LIV laat echter weten dat de voertuigen daar nog niet in beeld zijn en dat in eerste instantie de politie aan zet is. De politie zou via een chassisnummers en eventuele kentekenplaten wellicht meer informatie boven water kunnen krijgen.

Criminelen
“Als de politie daar niet uitkomt, kunnen wij wel helpen bij de identificatie van voertuigen,” vertelt de woordvoerder van het LIV. Volgens de zegsman komt het vaker voor dat voertuigen in rivieren worden gedumpt. “Je kunt er gevoeglijk vanuit gaan dat men dit doet, omdat men er niet op een legale manier vanaf kan komen. Soms gaat het om fraude, soms willen criminelen een auto kwijt.”

Bij de politie is echter nog niets bekend over de vijf aangetroffen voertuigen. Wellicht dat er later in het jaar, nadat er onderzoek heeft
plaatsgevonden, meer te melden is over de herkomst van de vijf auto’s.