ALBLASSERDAM  – “Wij denken dat de boel echt weer open moet. Het hoofd hangt en de rek is eruit.” Het zijn de woorden van Gert-Jan van Dommelen van Marlène Vlot, tevens voorzitter van de winkeliersvereniging Dam / Plantageweg in Alblasserdam. Hij was deze week, samen met ondernemer Marcel Baanen van Bon Bon catering & events, te gast bij de online nieuwjaarsreceptie van de gemeente Alblasserdam. De ondernemers vertelden in een open met burgemeester Jaap Paans over de impact van corona en het coronabeleid op de bedrijven en de samenleving. Er was onder meer flinke kritiek op het huidige beleid en de lockdown. “Als je het koud hebt en je wilt een jas kopen, is dat blijkbaar niet-essentieel. Wil je het warm krijgen, moet je naar de slijter voor een fles Jägermeister . Dat mag wel. Het is niet uit te leggen,” sprak Van Dommelen.

Online uitzending
Vanwege alle coronamaatregelen was er dit jaar geen fysieke nieuwjaarsreceptie van de gemeente Alblasserdam. In plaats daarvan was er gekozen voor een professionele online uitzending via Youtube, die werd verzorgd door het nieuwe bedrijf BeeldUitzending uit Alblasserdam. Burgemeester Paans nam plaats in de studio aan de Ohmweg en had de leiding in de gesprekken die werden gevoerd. De 2 uur durende uitzending is onderaan het artikel te bekijken.

96 procent omzetverlies
Na de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester, volgde een gesprek met de ondernemers Marcel Baanen en Gert-Jan van Dommelen. Marcel Baanen van Bon Bon catering & events vertelde dat zijn onderneming 96 procent omzetverlies heeft gehad in 2020 en 84 procent omzetverlies in het afgelopen jaar. Verder vertelde hij dat het bedrijf slonk van 76 fulltimers naar 43 fulltimers. “Het is hard en zwaar. Waar gaan we naartoe? Ik zou het niet weten. We hadden ook veel oproepkrachten. In 2019 hadden we er nog 220. Dit waren veel studenten uit de regio. Op het hoogtepunt van de crisis zaten op 20 oproepkrachten en inmiddels is dit weer 44. Het is lastig om nieuwe oproepkrachten te krijgen. Nieuw personeel is welkom.”

Zoveelste lockdown
Gert-Jan van Dommelen is voorzitter van de winkeliersvereniging en eigenaar van Marlène Vlot Mode in Alblasserdam. Hij vertelde dat er in de afgelopen twee jaar veel inspanningen zijn geleverd vanuit de winkeliers. “Maar ik moet zeggen dat de rek er na twee jaar aardig uit is. Niet alleen bij de ondernemers, maar ook bij de consument. Het hoofd hangt een beetje.Nu we in de zoveelste lockdown zitten, merken we dat de consument zoiets heeft van: “Waarom zou ik nog shoppen? Geef me één prikkel? Waar moet ik naartoe met m’n mooie schoenen of kleding?” Vorig jaar had men nog hoop en hoorde je vaak ‘nog even volhouden’. Dat hoor ik nu nooit meer. Het perspectief is weg. We moeten leren leven met corona. Die slag moeten we maken. De grootste slachtoffers zijn misschien nog wel de mensen die vereenzamen, die tegenover elkaar zijn komen te staan. Winkels hebben absoluut ook een sociale functie.”

Emmer zand
Van Dommelen vertelde verder: “Als je een goedlopende winkel hebt, een goedlopende machine, en je gooit er een emmer zand in, dan het even niet meer. Vervolgens kom je met een busje kruipolie aan om het weer een beetje te helpen. Een beetje te smeren. Maar er zit zo’n groot probleem in het mechanisme van een lockdown. Je maakt het voor de winkelier en de consument onmogelijk. We zitten allemaal vast. In ieder geval tussen onze oren.”

De maat is vol
Op de vraag welke tips de ondernemers hadden voor de overheid, antwoordde Van Dommelen: “De maat is vol; de rek is eruit. Het is op en het is klaar. Er is een enorm raar onderscheid tussen essentieel en niet-essentieel. Niemand kan het uitleggen. Als je het koud hebt en je wilt een jas kopen, is dat blijkbaar niet-essentieel. Wil je het warm krijgen, moet je naar de slijter voor een fles Jägermeister. Dat mag wel. Het is niet uit te leggen. Daar lopen we tegenaan. Het idee dat we het samen doen, is ver te zoeken.”

Personeel loopt weg naar GGD
De voorzitter van de winkeliersvereniging sloot af met: “Vandaag nog een rondje gedaan door het dorp: het is heel erg ingewikkeld aan het worden. Personeel dat wegloopt en naar de GGD gaat, waar ze absurd betaald worden. Het is zeer ontmoedigend. Wij denken dat de boel echt open moet. In de horeca zijn nog geen 3 procent van de besmettingen en in de retail nog geen 0,7 procent. Het sorteert geen enkel effect. Er zit geen wetenschap achter. We moeten gewoon maatregelen die aansluiten bij de praktijk. Wij als ondernemers begrijpen dit niet. Het is niet uit te leggen dat de scholen dichtgaan en dat die kinderen thuis zitten, omdat ze anders opa en oma besmetten. Vervolgens mogen opa en oma oppassen, omdat het anders niet te fixen is voor de ouders. Het draagvlak is nul. Het is mooi geweest.”

Uitzending
De volledige uitzending van de nieuwjaarsreceptie is hieronder te bekijken. Onder meer de zes Alblasserdamse politieke partijen, die in maart meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen, komen aan het woord. Verder zijn er op tal van plekken in het dorp dronebeelden gemaakt.

Burgemeester Jaap Paans ontving na afloop van de bijeenkomst vanuit diverse hoeken lof voor de kwaliteit van de online bijeenkomst en voor zijn presenteertalent.