ALBLASSERDAM – Een coronatoegangsbewijs blijft voorlopig verplicht voor ouders die hun kinderen naar zwemles brengen in zwembad Blokweer in Alblasserdam. Dat laat Lucille Wetemans, manager van Sportcentrum Blokweer desgevraagd weten. Even leek het erop dat de verplichte QR-code zou worden afgeschaft, omdat de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland eind december oordeelde dat de burgemeester van Hilversum niet mag eisen dat ouders die hun kind naar zwemles in  zwembad ’t Gooische Bad brengen, gecontroleerd worden op het coronatoegangsbewijs.

Voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter is in het geval van het zwembad in Hilversum van oordeel dat het hoofddoel van zwemles onderwijs is en geen sport, legt een woordvoerder van de rechtbank uit. De woordvoerder vervolgt: “Kinderen gaan immers naar zwemles om te leren zwemmen en hun zwemdiploma’s te halen. Het zwembad is met name geschikt om die zwemlessen te geven en daarom is het volgens de voorzieningenrechter geen binnensportlocatie.”

Rijksoverheid
In Alblasserdam werd door sommige ouders gehoopt dat de uitspraak voor Hilversuim ook op Blokweer van toepassing zou zijn, maar dat lijkt niet het geval. Manager Lucille Wetemans vertelt: “Wij houden ons aan de richtlijnen van de rijksoverheid en zolang wij geen officieel bericht van de overheid krijgen, zijn helaas alleen de ouders die een coronatoegangsbewijs hebben welkom.”

Erg verdrietig
Ouders, van wie een kind (5) op zwemles zit, schreven onlangs nog een brief naar de gemeenteraad van Alblasserdam, waarin zij opriepen om voor zwemles een uitzondering te maken op het verplicht stellen van een coronatoegangsbewijs. De ouders schreven: “Wij schrijven deze brief omdat onze 5-jarige zoon nog maar net is begonnen met zwemles. We vinden het niet fijn om hem alleen naar binnen te sturen, want voor hem is het ook heel erg spannend. De tweedeling begint in de kleedkamer van het zwembad. Onze zoon moet alleen naar binnen en een ander kind mag met de ouders naar binnen. We zijn erg verdrietig over deze gang van zaken.”

Veiligheid
Verder schrijven de ouders dat zij het belangrijk vinden dat hun zoon leert zwemmen. Zeker gezien het feit dat Alblasserdam in een waterrijke omgeving ligt. “Nu staat de veiligheid voorop om het coronavirus te bestrijden. maar mag dit ten koste gaan van de veiligheid van zwemvaardigheid van onze kinderen? We hopen dat er een aanpassing kan komen zodat wij als ouders ons kind kunnen helpen aan- en uitkleden in de kleedkamer en dat we zo de veiligheid van onze kinderen voorop kunnen stellen.”

Nog meer discussie
Vanuit het college van burgemeester en wethouders zijn hier wel gesprekken over gevoerd met het zwembad. Uitkomst is echter dat Blokweer zich blijft houden aan de richtlijnen van de rijksoverheid en de Nationale Raad Zwemveiligheid. “Wij gaan dus niet mee met een uitspraak die een rechtbank ergens een keer heeft gedaan. Die uitspraak van de rechtbank wordt waarschijnlijk  toch weer teruggetrokken en daarmee is er nog meer onduidelijkheid en nog meer discussie,” aldus de manager van Blokweer.

12 kinderen van zwemles
In de afgelopen periode is ongeveer 3 procent van de zwemleskinderen van zwemles gehaald, omdat er een bezwaar was tegen het coronatoegangsbewijs. “Het gaat om twaalf kinderen die zijn afgemeld,” weet Lucille Wetemans. “Die ouders krijgen van ons netjes hun geld terug.”

Beveiliging
In de afgelopen periode zette Blokweer beveiligers bij de ingang van het zwembad, die op het coronatoegangsbewijs controleerden.

In de kerstvakantie waren er geen zwemlessen. Deze week gaan de zwemlessen weer van start.

Lucille Wetemans, manager bij Blokweer.