Advertorial
ALBLASSERDAM – Het is deze week precies 25 jaar geleden dat Dick Bovekerk franchisenemer werd van McDonald’s aan de Kelvinring in Alblasserdam. Bij deze mijlpaal is in kleine kring feestelijk stilgestaan. Tegelijkertijd wordt gevierd dat restaurantmanager Paul van Dijk al 25 jaar bij McDonald’s Alblasserdam werkt. Hoewel het productieproces van de onderneming in de afgelopen 25 jaar drastisch is veranderd, is de succesformule niet veranderd: gasten blij maken met snel en lekker eten en drinken.

Veranderde eetgewoontes
Papendrechter Dick Bovekerk startte op 31 december 1996 als franchisenemer in Alblasserdam. Daarvoor werkte hij 15 jaar bij het hoofdkantoor van McDonald’s Nederland in diverse functies. Bovekerk heeft in de afgelopen kwarteeuw veel zien veranderen in de onderneming. Het productieproces veranderde, er kwam na de start al snel een bestelpaal in de vorm van een McDrive, de McFlurry werd geïntroduceerd en er kwamen ijsmachines bij. “Het is echt niet meer te vergelijken met vroeger. Ook de eetgewoontes zijn veranderd. Zo zijn mensen meer water gaan drinken. In het begin hadden we niet eens water te koop. Iedereen wilde frisdrank. Verder worden er meer veggie-producten gekocht en de consument eet steeds meer kip,” vertelt Bovekerk.

Verbouwingen
In de afgelopen 25 jaar werd McDonald’s Alblasserdam zo’n vijf keer verbouwd en uitgebreid. Het pand is nu ongeveer dubbel zo groot als in 1996. Bij de McDrive is nog niet zo lang geleden een extra opnamepunt aangelegd en ook de parkeerplaats werd volledig vernieuwd en heringedeeld. Verder zijn er onlangs nog digitale menuborden geplaatst.

De McDonald’s in juli 1995. Er waren nog maar weinig andere bedrijven in de buurt van de vestiging in Alblasserdam.

Corona
Toen begin 2020 de coronacrisis begon en er allerlei restricties gingen gelden voor horecagelegenheden, bleek dat bij McDonald’s in de voorgaande periode de juiste keuzes waren gemaakt. Er kwam veel druk te staan op de McDrive, maar mede dankzij de aanpassingen die al waren gedaan, en de inzet en flexibiliteit van het personeel, ontstonden er geen problemen. Men kon de druk aan. Het concept ‘McDrive’ paste goed binnen alle coronamaatregelen. McDonald’s was uiteindelijk maar één dag gesloten, omdat niet duidelijk was wat nu wel en niet mocht. Dit was op 16 maart 2020.

Gastheer Paul
Hoewel Dick Bovekerk al geruime tijd franchisenemer is van McDonald’s in Alblasserdam, is de kans volgens hem groot dat de gasten eerder Paul van Dijk zullen herkennen dan dat mensen hem herkennen. Paul van Dijk is 1 juli 1995 in dienst gekomen bij McDonald’s Nederland in het nieuwe restaurant van McDonald’s in Alblasserdam en kwam op 31 december 1996 in dienst bij Dick Bovekerk. Paul is een gastheer pur sang. Hij enthousiasmeert zijn crewleden in het restaurant en zorgt dat gasten zich echt welkom voelen en maakt graag een praatje met hen.

Loyaal
Papendrechter Paul van Dijk begon als ‘crewlid’ en doorliep vervolgens diverse stappen en opleidingen om vijf jaar later benoemd te worden tot restaurantmanager. Franchisenemer Dick Bovekerk waardeert zijn rechterhand bijzonder: “Paul is iemand die enorm veel inzet toont, loyaal en uiterst betrouwbaar is. Hij runt het restaurant als ware het van hemzelf.”

Restaurantmanager Paul van Dijk.

Intensief
Paul van Dijk weet nog goed hoe hij in 1995 van start ging. “Een vriend van me had een advertentie in de krant gezien en liet die aan me zien, omdat hij wist dat ik nog op zoek was naar werk. Het beviel direct goed en ik heb nooit meer naar iets anders gezocht,” vertelt Paul. Al was het lang niet altijd makkelijk en waren er tropenjaren. Paul vertelt: “Het is allemaal best wel intensief, want je zit natuurlijk met onregelmatige werktijden. Ook in je hoofd is het allemaal behoorlijk druk. Als restaurantmanager moet ik zorgen dat de voorwaarden kloppen, zodat de processen goed lopen en alles optimaal kan functioneren. Er zijn in de afgelopen jaren heel veel veranderingen geweest, maar iedere verandering is wat mij betreft wel een verbetering geweest.”

Sterk merk
Veel veranderingen worden bepaald door de overkoepelende organisatie McDonald’s. Ook van franchisenemers wordt verwacht dat zij hierin meebewegen. Franchisenemer Bovekerk legt uit: “En dat moet ook wel, want dat maakt het juist zo’n sterk merk. Waar je ook op de wereld bent, als je die grote gele M ziet, weet je wat je kunt verwachten en wat je kunt bestellen. Dat maakt het systeem heel krachtig en je kunt er goed de marketing op afstemmen. Je hoeft bijvoorbeeld maar één boodschap te maken voor alle McCafé’s in de hele wereld.”

Tot 03.00 uur open
Vanaf komend weekend, 7 januari, gaat McDonald’s Alblasserdam de openingstijden weer verruimen voor de McDrive. In de weekenden kunnen mensen tot diep in de nacht terecht voor hun favoriete producten of tussendoortjes. De hele week is McDonald’s tot 01.00 uur open en op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur.

Nieuwe medewerkers welkom 
Bij McDonald’s in Alblasserdam werken momenteel 103 medewerkers. Dick Bovekerk is behalve franchisenemer in Alblasserdam ook franchisenemer van de nieuwe McDonald’s in Hardinxveld-Giessendam. In mei 2019 is het restaurant in Hardinxveld geopend. In die vestiging werken momenteel tachtig mensen. Bij beide restaurant kan men nieuwe medewerkers goed gebruiken. Sollicitaties zijn daarom welkom.

Ondernemers, clubs en opruimactie
Dick Bovekerk zet zich niet alleen in voor zijn eigen ondernemingen, maar is ook al vele jaren actief voor ondernemers in Alblasserdam. Voorheen voor het KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen) op het industrieterrein als bestuurslid van OV De Noord en momenteel is hij penningmeester van het Ondernemersfonds Alblasserdam. Bovekerk heeft jaren in het bestuur gezeten van het Ronald McDonald Huis Rotterdam en hij sponsort diverse (sport)clubs en (culturele) initiatieven lokaal en in de regio. Verder ondersteunt hij al vanaf het begin de opruimacties van Alblasserdammer Peter van der Spoel van het initiatief Alblasserdam Schoon.

Franchisenemer Dick Bovekerk (links) en restaurantmanager Paul van Dijk in McDonald’s Alblasserdam.