ALBLASSERDAM – De jaarwisseling 2021 / 2022 is in Alblasserdam zonder grote incidenten verlopen. Ondanks het vuurwerkverbod, werd er wel door vele honderden Alblasserdammers vuurwerk afgestoken, maar dit zorgde niet voor de gevreesde hogere druk op de zorg, want niemand raakte (noemenswaardig) gewond. Vanuit de politie werd vooral ingezet op een ‘goed gesprek’. Er hoefde niemand aangehouden te worden en er werden, voor zover nu bij de politie bekend, ook geen boetes uitgeschreven. De brandweer van Alblasserdam werd in het totaal vijf keer opgeroepen.

Brandmeldingen
In de middag van vrijdag 31 december 2021 gingen de vrijwilligers op pad voor een bermbrandje langs het Kortland in Alblasserdam. In de avond werd de brandweer opgeroepen voor een brand in de Koningin Wilhelminaweg. De brandweer kwam met spoed ter plaatse, maar er bleek niets (meer) te branden en dus kon men direct terug naar de kazerne. Niet veel later mochten de spuitgasten naar Oud-Alblas om daar een ondergrondse container te blussen in de Van der Mijlestraat. De brand was binnen een paar minuten onder controle.

Kalmoes
Rond middernacht werd de brandweer opgeroepen voor een containerbrand aan de Kalmoes. Of daar nog geblust is, is niet bekend. Deze melding werd uitgegeven via een zogenoemde ‘decentrale uitgifte’. Die meldingen zijn niet te volgen via de p2000-pieper.

Scheldeplein
Later in de nacht, rond 01.50 uur werd er bij het Scheldeplein een vloeistof in brand gestoken. Dit zorgde korte tijd voor flinke vlammen. Toen de politie en de brandweer arriveerden, was er echter niets meer te zien. De brandweer kon direct terug naar de kazerne.

Vuurwerkverbod
Als coronamaatregel, om de druk op de zorg zo laag mogelijk te houden, was door de landelijke overheid besloten tot een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Alleen vuurwerk uit de categorie F1 was toegestaan. Desondanks wisten vele honderden Alblasserdammers alsnog ander vuurwerk te bemachtigen, dat tijdens de jaarwisseling de lucht in ging. Dit zorgde tegelijkertijd voor een flinke reeks overlastmeldingen bij de politie. Op diverse plekken werden mensen door de politie verzocht te vertrekken. Dit ging in alle gevallen in goede harmonie.

Lang door
Op een aantal plaatsen waren tot diep in de nacht mensen de jaarwisseling aan het vieren. Dit gebeurde onder meer rondom vuurtonnen. Hotspots waren de voetbalkooi bij de Plantageweg / Van Eesterensingel, de De Savornin Lohmanweg, de Johan de Wittstraat, het Boerenpad en de Vondellaan.

Burgemeester en jongerenwerk
Burgemeester Jaap Paans is dankbaar voor alle inzet van de hulpdiensten èn de inzet van het jongerenwerk, want, zo stelt hij: “Het jongerenwerk heeft een doorslaggevend effect gehad op jeugdgroepen die zich daardoor vooral feestelijk hebben gedragen.” Verder blijkt uit de cijfers van de politie en de brandweer dat de jaarwisseling in Alblasserdam (relatief) het rustigst is verlopen van de hele regio. Paans: “Wel met veel (zwaar) vuurwerk, maar zonder incidenten die het melden aan mij waard zijn.”

Schade
Hoeveel schade er precies is ontstaan aan gemeentelijke eigendommen is nog niet bekend. Dit moet nog in kaart worden gebracht. De eerste indruk van de burgemeester is dat de schade zich primair lijkt te richten op prullenbakken.

Tot slot meldt Paans dat hij dankbaar is dat de Alblasserdammers er in eigen kring een feestje van hebben gemaakt. “De aanloop naar oudjaar was lang met veel vuurwerk overlast. Nieuwjaar is feestelijk gestart. Deze vuurwerk-paradox zal ons nog wel even bezig houden.”

Vuurwerkafval
In de nacht van vrijdag 31 op zaterdag 1 januari 2022 werd in diverse straten al gestart met het opruimen van de vuurwerkresten. Ook in de ochtend van 1 januari werden in de wijken opruimacties gehouden. Dit jaar is er geen opruimactie vanuit de gemeente Alblasserdam. In voorgaande jaren organiseerde de gemeente een opruimactie, waarbij mensen voor elke ingeleverde zak afval een vergoeding kregen in de vorm van bijvoorbeeld een tegoedbon. Dit jaar wordt deze actie niet gehouden, omdat het meeste vuurwerk dit jaar verboden was.

Vuurwerk + een fles terpentine bij het Boerenpad.

Bij de Wilhelminaweg bleek uiteindelijk niets (meer) te blussen voor de brandweer.

Op het Scheldeplein was de brand al uit, toen de hulpdiensten arriveerden.