ALBLASSERDAM – 226 bedrijven hebben in de afgelopen anderhalf jaar 33.125.582 euro aan overheidssteun aangevraagd in de vorm van Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat blijkt uit de cijfers van het UWV. De NOW is er om werkgevers, die door de coronacrisis te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Het geld is bedoeld om werknemers door te kunnen betalen.

De cijfers zijn inmiddels tot de vijfde NOW-aanvragen verwerkt. Tussen juli en december 2021 liepen de zesde en zevende NOW-aanvragen. Deze cijfers maakt het UWV later bekend.

Voorschot
De aangevraagde bedragen zijn niet altijd de ook daadwerkelijk uitgekeerde bedragen. Het geld wordt als voorschot uitgekeerd en nadat de definitieve berekening is aangevraagd, wordt bekeken of er niet teveel is aangevraagd. Als dat laatste het geval is, moet het teveel gevraagde bedrag worden terugbetaald.

Bedrijven
De in Alblasserdam geregistreerde bedrijven die een aanvraag hebben gedaan, vallen niet binnen één branche of enkele branches. Het gaat om grote en kleinere bedrijven die in allerlei sectoren actief zijn. Denk hierbij kapsalons, restaurants, reisbureaus, verhuisbedrijven, reclamebureaus, websitebouwers, bouwbedrijven, kledingzaken, tandartspraktijken, transportbedrijven, makelaars, autodealers, bloemenzaken, drukkerijen.

Via de website van NOW-Inzichtelijk is per woonplaats te zien hoeveel de overheid aan NOW-steun heeft overgemaakt naar bedrijven in Nederland. Het Alblasserdamse overzicht met de aanvragen van de rondes één tot en met vijf is hier te downloaden.