ALBLASSERDAM – Het was enige tijd onduidelijk hoeveel het nieuwe kunstwerk Wiegje van Beatrijs, dat momenteel in Kinderdijk ligt en later naar Alblasserdam komt, kost. De stichting Wiegje van Beatrijs gaf eerder al aan de ontvangen bedragen niet bekend te willen maken. Een groot deel van het ontvangen geld betreft echter belastinggeld en de instanties die werken met belastinggeld willen en moeten transparant zijn in waar welk geld aan wordt uitgegeven. Uit deze transparantie blijkt dat de stichting meer dan 100.000 euro heeft ontvangen voor het kunstwerk.

Provincie
Het grootste bedrag voor het kunstwerk werd betaald door Erfgoedlijn Waterdriehoek via de provincie Zuid-Holland. De provincie meldt 50.000 euro te hebben bijgedragen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat in hetzelfde pand gevestigd is als de provincie, maar als zelfstandig orgaan opereert, betaalde 10.000 euro.

Subsidies en giften
De gemeente Alblasserdam droeg 15.000 euro bij aan het kunstwerk; de gemeente Molenlanden maakte ook 15.000 euro over. De De Haan Stichting droeg 3500 euro bij aan het project en de stichting Elshout 3000 euro. Het Ondernemersfonds Alblasserdam gaf 5000 euro en ook de Rabobank maakte 5000 euro over. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk deed geen directe financiële bijdrage, maar heeft de stichting van het kunstwerk ondersteund bij facilitaire zaken bij het Werelderfgoed Kinderdijk. Andere bedrijven die sponsorden, zijn transportbedrijf MAAT uit Alblasserdam en het maritieme bedrijf NMC uit Nieuw-Lekkerland.

Verantwoording
Van het geld is het kunstwerk bedacht, gemaakt en geplaatst. Verder liet de stichting eerder al weten dat er ook geld is gereserveerd voor onderhoud. Hoe de uitgaven van het geld is verdeeld en wie welk deel van het bedrag heeft gekregen, is niet bekend.

Stichting
De Stichting Wiegje Beatrijs Kinderdijk, ingeschreven in Papendrecht, bestaat uit Elias Gijsen als voorzitter, Peter Janssen als secretaris, Dirk Hamer als bestuurslid techniek, Adri Maat als bestuurslid sponsoren en Martin van Horssen als penningmeester. Burgemeester Jaap Paans is voorzitter van het comité van aanbeveling. Kunstenaar Roel Teeuwen maakte het Wiegje van Beatrijs.

Waardevol kunstwerk
De instanties die financieel hebben bijgedragen bij de ontwikkeling van het kunstwerk, deden dit omdat zij het kunstwerk waardevol vinden voor de omgeving. Het kunstwerk vertelt een bijzonder verhaal over een watersnood van 600 jaar geleden en toont tegelijk de kwetsbaarheid van de waterrijke Alblasserwaard en het voortdurende ‘gevecht’ met de kracht van water.

Kunstwerk naar Alblasserdam
Het kunstwerk werd vorige maand in Kinderdijk onthuld met een theatershow. Het wiegje, met daarop een kat, drijft in het water. Het is de bedoeling dat het kunstwerk uiteindelijk in de rivier de Noord komt te liggen, ter hoogte van het Mercon – Kloosterrein langs de West-Kinderdijk. Op dit terrein wordt, zoals het er nu naar uit ziet, binnen enkele jaren een woonwijk gerealiseerd.