ALBLASSERDAM – Diverse auto’s die vorig jaar mei door de politie in beslag werden genomen op de Newtonweg in Alblasserdam, zijn te koop gezet bij Domeinen Roerende Zaken van de overheid. Ruim anderhalf jaar geleden vond er bij het bedrijf Share’ngo een inval plaats in verband met een groot witwasonderzoek van politie en justitie. In het totaal werden 39 auto’s in beslag genomen, waaronder een aantal elektrische wagens, maar ook dure voertuigen van merken als Bentley, Mercedes en Tesla. In Papendrecht en Sliedrecht werden in het totaal vier personen aangehouden op verdenking van witwassen.

Justitie is donderdag 23 december 2021 gevraagd naar de laatste stand van zaken in de zaak die vooral in Italië geruchtmakend was, omdat één van de hoofdpersonen daar op het punt stond een voetbalclub te kopen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie meldt dat het onderzoek nog steeds loopt. Hoewel er dus geen veroordeling is, zijn de voertuigen wel te koop gezet. De woordvoerder vertelt hierover: “Dat is omdat de kosten van de opslag van de voertuigen uiteindelijk duurder worden, dan dat de voertuigen waard zijn.” Mocht er in de toekomst vrijspraak volgen, waar het Openbaar Ministerie niet vanuit gaat, dan wordt de eigenaar gecompenseerd. Of en zo ja wanneer een rechtszaak plaatsvindt, is nog onbekend. Hiervoor moet eerst het onderzoek worden afgerond.

Italië
De arrestatie van de toen 50-jarige zakenman uit Papendrecht, was groot nieuws in Italië. Dinsdag 26 mei 2020 gonsde het al van de geruchten, toen men zag dat de politie in Alblasserdam allerlei elektrische auto’s in beslag nam van het bedrijf Share’ngo op de Newtonweg. De grote vraag was of ook de 50-jarige Papendrechter was opgepakt. Voor de Italianen was dat van groot belang, omdat deze man de voetbalclub Livorno voor 1,6 miljoen euro over zou gaan nemen. Met de club ging het in de afgelopen jaren qua prestaties steeds slechter. Nieuw geld zou voor betere resultaten moeten gaan zorgen.

In een later interview met de Italiaanse pers vertelde de Papendrechtse ondernemer dit jaar dat hij echt onschuldig is.

Autoverhuurbedrijf
Begin 2019 kwam bij de politie informatie binnen over een autoverhuurbedrijf in Alblasserdam. Voor het bedrijf stond al lange tijd een grote hoeveelheid elektrische (deel)auto’s waarmee ogenschijnlijk niet gereden werd en bedrijfsactiviteiten werden niet of nauwelijks waargenomen.

ConfisQ
Na onderzoek van het Integraal Afpakteam ConfisQ bleek dat de herkomst van de financiering van het bedrijf verhuld werd, er sprake was van onverklaarbaar vermogen en  verdachte transacties die ten aanzien van financiering  vraagtekens opriepen. Ook kwam naar voren dat er relaties waren tussen diverse bedrijven en dat er voertuigen wisselden van eigenaar zonder zichtbare betalingen.  Deze vorm van overschrijven is kenmerkend voor verhullende activiteiten die passen bij witwassen. Hierop is door het OM een strafrechtelijk onderzoek gestart en werd door de recherche van het district Zuid-Holland-Zuid in samenwerking met basisteam Drechtsteden-Buiten verder onderzoek verricht.

Het Integraal Afpakteam ConfisQ is een samenwerkingsverband tussen politie, Belastingdienst, de FIOD, Openbaar Ministerie en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC). Het team beoogt kennis van de diverse partners te bundelen en daarmee effectiever crimineel verkregen vermogen ‘af te pakken’.

Klapdag
Op de  zogenoemde klapdag op 26 mei 2020 werden er onder andere doorzoekingen gedaan in Alblasserdam in een bedrijfspand aan de Newtonweg,  een woning aan het Gangboord  in Papendrecht en  in Sliedrecht bij een bedrijfspand aan de Gantelweg en twee woningen aan de Kerkbuurt en de Beethovenstraat. Later op de dag volgde er nog een doorzoeking op de Frijdastraat in Rijswijk.  Op deze locaties werd met speurhonden en door financieel rechercheurs gezocht naar geld en ander bewijsmateriaal. Bij deze doorzoekingen werden diverse voertuigen, dure horloges, administratie en gegevensdragers  in beslag genomen. Daaronder een Mercedes AMG, Tesla en Bentley en horloges van merken als Rolex, Hublot en Audemars Piguet.

In Alblasserdam werden 6 huurauto’s inbeslaggenomen en later op de dag in Rotterdam nog eens zo’n 20 huurauto’s. Op de Beethovenstraat in Sliedrecht werden onder andere 268 stuks munitie gevonden en in beslag genomen.  Op de Kerkbuurt in Sliedrecht bleek sprake van spookbewoning.  In totaal waren er op 26 mei 70 medewerkers in touw geweest met dit onderzoek.

https://youtu.be/Fxn_77KUyzw

Deel dit bericht via...