ALBLASSERDAM – Op de brug bij het Buitenpad in Alblasserdam, op de grens met het molengebied van Kinderdijk is een zeldzame vogel gesignaleerd. Het gaat om de purperkoet; die tot nog toe nooit eerder in Nederland als wild exemplaar is gezien. De vogel werd donderdag 16 december voor het eerst gesignaleerd bij Kinderdijk. Vrijdag 17 december 2021 stond al vanaf de vroege ochtend de brug tussen het Buitenpad en de Middelkade vol met vogelaars en fotografen. De purperkoet hield zich een tijd lang op in de rietkraag en liet zich soms even zien.

Zwemmen
Rond 10.15 uur zwom het dier over vanaf de rietkraag aan de Middelkade naar de rietkraag langs het Buitenpad in Alblasserdam.

Vleugel
De vele vogelaars reageerden enthousiast, al had een aantal van hen toch wel bedenkingen. Zo zou er mógelijk wat mis zijn met de rechter  vleugel van de purperkoet. Het leek er namelijk op dat de vleugel wat laag hing. Verder werd nog geopperd dat het misschien wel gaat om een ontsnapt exemplaar in plaats van een wilde vogel.

Aanvaarden?
Al die informatie wordt momenteel nog onderzocht. Voor vogel liefhebbend Nederland is dit relevant, omdat de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna zich moet buigen over de vraag of dit inderdaad voor het eerst is dat een gezonde, wilde purperkoet zich in Nederland laat zien. Pas als duidelijk is dat het geen ‘gehandicapt’ of tam / ontsnapt exemplaar is, is er een mogelijkheid dat het dier wordt aanvaard als ‘nieuw soort in Nederland’.

België
De purperkoet komt in Europa slechts voor in Spanje, Portugal en op Sardinië. In Nederland is de soort niet eerder als wild waargenomen. Een maand geleden werd de purperkoet in België voor het eerst in de geschiedenis waargenomen bij Zoutleeuw.