KINDERDIJK – Bewoners van Kinderdijk en bewoners van de West-Kinderdijk in Alblasserdam hebben bakker Stam verrast met afscheidscadeaus. Eerder deze maand werd bekend gemaakt dat de bakkerij gaat stoppen. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, hadden Kinderdijkers en Alblasserdammers geld ingezameld om cadeaus mee aan te schaffen voor de familie Stam.

Kaartjes
De Alblasserdammers reikten vorige week diverse cadeaus uit. Dit was georganiseerd door Lief en Leedstraat West-Kinderdijk namens Marianne Bouman, Hetty Huijgen en Jacolien Hartkoorn. “Omdat we het jammer vinden voor ons, maar vooral voor hem en zijn gezin, willen we hem als dank en steun een cadeau aanbieden,” zo was te lezen in een brief aan de bewoners van de dijk. Veel mensen schreven een kaartje en gaven geld. Dit werd overhandigd op het terrein van Jonker langs de dijk in Alblasserdam.

Sloeg in als een bom
Afgelopen week waren de Kinderdijkers aan de beurt. Het echtpaar Stam arriveerde met de oude bakkers Bedford, die werd bestuurd door Wims broer Nijs. In een tent bij speeltuin ’t Balkengat in Kinderdijk hadden buurtbewoners en familie zich verzameld. Geri de Lange-Mes hield namens de Belangenvereniging Kinderdijk als eerst een toespraak. Zei vertelde: “Als titel staat erboven: “Een prachtig afscheid voor iets dat niet prachtig is.”. Bakker Stam stopt. Dat bericht sloeg in als een bom. Kinderdijk is Bakker Stam en Bakker Stam is Kinderdijk. Zo voelt het voor veel Kinderdijkers en dat is niet zo vreemd, als je weet dat Nijs Stam hier al sinds 1925 zijn bedrijf en winkel had.”

Cadeaus
De Lange vervolgde: “Kinderdijk was in de jaren zestig hèt koopcentrum van de Alblasserwaard. In de loop van de jaren ging alles weg, maar Bakker Stam bleef. Als laatste der Mohikanen. Hij kwam jaar in en jaar uit wekelijks langs de deur; ondanks de irritatie van sommige automobilisten die vonden dat hij regelmatig te ver op de rijbaan stond. Als belangenvereniging Kinderdijk willen we het stoppen niet ongemerkt voorbij laten gaan. We hebben daarom een dinerbon van Bueana Vista voor de drie stammenechtparen die nog betrokken zijn bij de bakkerij. De rest van het geld zit in een envelop ter vrije besteding.”

Historie
Historicus Cees van den Heuvel vertelde meer over de historie van Bakkerij Stam. Hij vertelde: “In 1905 liet bakker Hendrik den Ouden de bakkerij bouwen aan de Molenstraat. In 1926 nam bakker Nijs Stam deze bakkerij over. Zoals gebruikelijk in die dagen, ging de bakker langs de deuren met een mand brood. Omdat de bewoners van de Lekkade en de Veerdam de woonkamer in het onderhuis hadden, moest de bakker achterom om te vragen of men nog brood had. Dit bracht veel loopwerk met zich mee. Dat langs de deur gaan heeft Wim tot de huidige dag volgehouden. Ondanks de teloorgang van het Kinderdijkse winkelbestand in de jaren zestig en zeventig, bleef Bakkerij Stam fier overend. Het assortiment werd aanzienlijk uitgebreid. Oorspronkelijk was er alleen tarwebrood en wit brood. Eerst ongesneden en later gesneden. Ook kwamen de zogenaamde kadetten in de handel. Voor kinderen waren er koekkruimels en afvalgebak te koop. Later werd het broodassortiment sterk uitgebreid. De opvolger van Nijs Stam was zijn zoon Adri, die werd opgevolgd door Wim en later zou Gerard de troepen komen versterken. Speciaal voor de Lekkerlanders werd er een tweede winkel geopend in de Klipperstraat. Omdat de bakkerij zo’n grote omvang had gekregen, werd er een bakkerij ingericht in de voormalige drukkerij van Van der Perk aan de Lekdijk. In 1997 werd de vernieuwde winkel in Kinderdijk geopend. Wim verhuisde met zijn gezin naar het Zwarte Paard in Alblasserdam.”

Tot slot overhandigde Jaap de Groot namens de speeltuin in het dorp nog een ijzeren sculptuur van een bakker bij het fornuis. Dit verwees naar de traktaties van Bakkerij Stam tijdens het jaarlijkse tentenkamp in Kinderdijk.

Ontroerd van
Wim Stam bedankte iedereen voor de cadeaus. “Ik ben er ontroerd van. We hebben 50 jaar langs de weg mogen gaan en ik heb er de gezondheid en de krachten voor mogen ontvangen; dat wil ik voorop stellen. Ik heb het graag gedaan. Het was altijd ontzettend fijn. De Kinderdijkse sfeer is bijzonder. Namens vrouw en kinderen wil ik iedereen heel hartelijk bedanken voor de prachtige cadeaus en bloemen. Ik heb er geen woorden voor.”