Advertorial
ALBLASSERDAM – Tegenwoordig lijkt het wel alsof je het woord duurzaamheid overal terug hoort komen. Dat is natuurlijk niet voor niets. De CO2-uitstoot is hoog en beetje bij beetje verwarmt de aarde. Kortom, de balans tussen milieu, mens en economie is licht verstoord. Om tussen die drie-eenheid balans te creëren, houden we ons bezig met alles dat duurzaam is.

We doen aan hergebruiken, recyclen en kijken steeds vaker naar materialen die het minste impact hebben op het milieu. Zo dragen we bij aan de circulaire economie en kunnen we ook in de toekomst de wereld goed leefbaar houden voor de mens. Een tuin klinkt opzichzelfstaand natuurlijk duurzaam. Je vindt er natuurlijke ‘producten’, zoals planten, bloemen, bomen etc. Maar houd jij al rekening met een duurzame inrichting van je Alblasserdamse tuin?

Tuinmeubels hergebruiken
Een gezellige tuin is voorzien van tuinmeubels. Die kun je nieuw kopen, maar ook tweedehands. Als je voor dat laatste kiest, maak je de meest duurzame keuze. Een nieuw tuinmeubel moet altijd nieuw geproduceerd worden, wat zorgt voor extra uitstoot. Gebruikte tuinmeubels kunnen er soms zo goed als nieuw uitzien. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats. Of in een van de talloze kringloopwinkels in Alblasserdam.

Houten tuinmeubels
Wil je toch echt nieuwe tuinmeubels aanschaffen? Breng dan je huidige tuinmeubels naar de kringloopwinkel als ze in goede staat zijn. Die meubels verdienen een tweede leven! Bij de aanschaf van nieuwe meubels is het belangrijk om te kijken naar het materiaal waarvan het gemaakt is. Zo kun je prima kiezen voor houten meubels, mits deze beschikken over een keurmerk. Oakwell maakt bijvoorbeeld houten tuinmeubels met een FSC of PEFC keurmerk. Dat keurmerk staat voor hout dat afkomstig is uit duurzaam bosbeheer. In die gevallen kun je dus prima een houten buitentafel aanschaffen!

Meubels van bamboe
Een andere, goede optie is bamboe. De reden daarvoor is dat bamboe ontzettend snel groeit. Je hoeft voor de groei van bamboe geen water of bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Bamboe groeit uit zichzelf goed, snel en het wordt ook ontzettend sterk. Dat betekent dat meubels van bamboe automatisch lang meegaan en weinig onderhoud vragen. En zo is de kans des te groter dat je meubels van bamboe een tweede leven kunt geven!

Duurzaamheidstips
Voor een duurzame inrichting van de Alblasserdamse tuin hebben we nog een paar laatste tips op een rij gezet:

  • Dek je meubels van hout of bamboe wel af met een hoes. Zo kan het materiaal niet beïnvloedt worden door het weer en blijft het extra lang goed!
  • Zet de meubels zo af en toe opnieuw in de olie, zodat je houten meubels zo lang mogelijk meegaan
  • Heeft je buitentafel toch een stalen onderpoot? Behandel deze dan met een wax, zodat het niet gaat roesten!