ALBLASSERDAM – Vanaf 2022 wordt de bibliotheek in Alblasserdam boetevrij. Wie een boek vanaf die tijd te laat inlevert, hoeft niets extra te betalen. Het abonnementsgeld stijgt daarentegen wel met bijna twintig procent naar 57 euro per jaar voor een volwassene. Volgens Bibliotheek Aanzet is een boetevrije bibliotheek toegankelijker voor iedereen.

In een persbericht laat de bibliotheek AanZet weten: “Boetes zijn voor veel van onze leden één van de grootste irritatiepunten. Gelukkig is dat vanaf januari 2022 verleden tijd. Bovendien maken we het voor jongeren nog laagdrempeliger om lid te worden van de bieb. Zij kunnen gratis lenen zonder dat zij – of hun ouders – boetes krijgen. In de praktijk ervaren we dat boetes een drempel vormen om te lenen, juist bij kwetsbare gezinnen. Met een boetevrij abonnement kunnen we die zorg wegnemen. We verwachten zo meer jeugd te bereiken en het lenen én lezen te bevorderen. Onze betalende volwassen leden dragen hieraan bij.”

De uitleentermijn blijft net als nu vier weken. Wie na die vier weken de geleende boeken nog niet heeft teruggebracht, wordt per mail hieraan herinnerd. Wie het geleende materiaal niet terugbrengt of de uitleentermijn verlengt, moet de vervangingskosten van het boek betalen.

Tot en met 2021 was het mogelijk om voor 48 euro per jaar abonnee te worden bij de bibliotheek. Wie 19 euro extra betaalde, had een boetevrij abonnement.