ALBLASSERDAM  – In het water bij de molens van Kinderdijk is vrijdagavond 19 november 2021 een nieuw kunstwerk onthuld: Het Wiegje van Beatrijs. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Roel Teeuwen uit Alblasserdam en herinnert aan de Elisabethsvloed die 600 jaar geleden plaatsvond. Het bronzen wiegje drijft op het water. Faela van Deyzen van The Voice Kids en muziekvereniging Excelsior zorgden tijdens de onthulling voor muziek. Theatergroep Marieke van Leeuwen verbeeldde het verhaal, waarna de nieuwe toeristische trekpleister onthuld werd.

Opvallend was wel het verschil in de beleving. Er was een afgesloten deel voor genodigden. Dit waren onder meer inwoners van Kinderdijk, molenaars en de burgemeesters van Alblasserdam en Molenlanden. Zij mochten, na het laten scannen van een coronatoegangsbewijs plaatsnemen op de brug op het water. Zij waren na afloop veelal vol lof over het kunstwerk en de presentatie.

 

Voor de niet-genodigden was er onder meer plek op het dakterras van het bezoekerscentrum. Daar klonk na afloop bij diverse aanwezigen enige teleurstelling. Door de felle schijnwerpers was het wiegje vanaf daar niet goed te zien. Bovendien waren diverse belangstellenden te laat. Aangekondigd was dat de onthulling om 18.45 uur zou zijn. Men ging er vanuit dat vanaf dat moment ook de theatergroep van start zou gaan. Die voorstelling was toen echter al achter de rug. Ook het optreden van Faela van Deyzen was toen al voorbij.

Door het felle tegenlicht, was het wiegje vanaf het dakterras niet goed zichtbaar.

De onthulling van het drijvende bronzen kunstwerk vond plaats bij het Wisboomgemaal in Kinderdijk. Het is de bedoeling dat het wiegje binnen enkele jaren in de rivier ‘dobbert’ ter hoogte van het terrein van Mercon – Kloos aan de West-Kinderdijk in Alblasserdam.

600 jaar Elisabethsvloed
In de nacht 18 november 1421: een woeste storm breekt de dijken en veroorzaakt één van de ergste overstromingen uit de vaderlandse geschiedenis: De Elisabethsvloed. Mensen stierven, dorpen verdronken, de Biesbosch werd gevormd. De Elisabethsvloed was 600 jaar geleden een iconische ramp. Onlosmakelijk verbonden met de ramp en het dorp Kinderdijk is het volksverhaal over het kind in een wieg dat tijdens de Elisabethsvloed bij de dijk, in wat nu Kinderdijk heet, zou zijn aangespoeld. Op het wiegje bevond zich ook een kat, die door heen en weer te springen de wieg in evenwicht, en de baby in leven, hield. Langs de Oost-Kinderdijk zijn meer signalen die verwijzen naar de oude sage, zoals op Huis te Kinderdijk en de naam “Kattenwiel”.

Om de sage en het gevaar van de kracht van het water nooit te vergeten heeft de stichting Het Wiegje van Beatrijs Kinderdijk een kunstwerk gerealiseerd, dat de oevers van Alblasserdam komt verrijken. Om het bronzen beeld van 400 kilo te laten drijven en schommelen, net als de kat deed, was veel denkwerk en expertise nodig.

IHC
Enkele jaren is er gewerkt aan de uitwerking van het idee. Verder heeft IHC meegedacht bij de techniek, om ervoor te zorgen dat het wiegje, ondanks eb en vloed, altijd blijft drijven en schommelen om het water van de rivier. De gemeente Alblasserdam heeft 15.000 euro meebetaald aan het kunstwerk. Verder hebben de ondernemersvereniging, de stichting Elshout, de provincie, de waterdriehoek en het Prins Bernhardfonds meebetaald. De stichting hoopt dat het wiegje minstens zo beroemd wordt als Manneken Pis in Brussel en De kleine zeemeermin in Kopenhagen.