ALBLASSERDAM – De noodbevelen voor de sluiting van de woningen aan De Boezem en de Merelstraat in Alblasserdam worden verlengd voor een nieuwe periode tot en met 1 februari 2022. Dat meldt de gemeente Alblasserdam in een persbericht. Zo’n drie maanden geleden vonden diverse geweldsincidenten en bedreigingen plaats in Alblasserdam. Politie en justitie linken die zaken aan de vergisontvoeringszaak, waarbij een onschuldige werd ontvoerd en waarbij later een Alblasserdammer in beeld kwam als waarschijnlijk doelwit van de ontvoerders. De zaak zou te maken hebben met de vondst van bijna 2000 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen.

Explosie(f)
Er vond een explosie plaats bij de woning van de vriendin van Alex R. in De Boezem in Alblasserdam. Diezelfde nacht werd bij de dochter van de vriendin van Alex R. in de Merelstraat een explosief aangetroffen in de brievenbus. Verder vond er een brandstichting plaats bij het bedrijf Smeets Ferry op de Edisonweg in Alblasserdam. Naar aanleiding van deze incidenten werden er diverse maatregelen getroffen en werden er camera’s op diverse plekken geplaatst.

Woningen
Deze week is besloten dat de gesloten woningen in De Boezem en in de Merelstraat langer gesloten blijven. De gemeente meldt hierover: “Reden hiervoor is dat de veiligheidssituatie onveranderd is. Het politieonderzoek loopt nog en er worden vorderingen gemaakt. Omdat het onderzoek niet is afgerond en de veiligheidssituatie onveranderd is, blijven de woningen gesloten. De gemeente bekijkt hoe uit deze situatie te komen en heeft daarvoor ook langer de tijd nodig. De driehoek (burgemeester, politie en justitie) heeft gezamenlijk besloten tot het in stand houden van de maatregelen en de verlenging van de woningsluitingen.”

Groot onderzoek
Tot slot meldt de gemeente: “Bij de politie loopt een groot onderzoek naar diverse zaken die met de geweldsincidenten te maken hebben. Daarbij wordt ook landelijk samengewerkt tussen verschillende regio’s.”

Politiechef
Eerder deze maand deed politiechef Fred Westerbeke, van de regio Rotterdam, uitspraken in De Telegraaf over de Alblasserdamse zaken. Westerbeke vertelde daar onder meer: “We pakken de uitvoerders, maar voor onderzoek naar de achterliggende organisaties is nauwelijks tijd. Team Grootschalige Opsporing De Boezem is een voorbeeld van een zaak waarbij we niet verder komen dan uitvoerders, wegens gebrek aan capaciteit. We halen de angel eruit om het geweld terug te dringen of te stoppen, maar we komen nog niet verder.” Dat het achterliggende probleem niet wordt opgelost, heeft volgens Westerbeke te maken met een flink tekort aan recherchecapaciteit. De politiechef deed daarom een dringende oproep tot uitbreiding van capaciteit.

Heel erg vervelend
Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam was niet blij met Alblasserdam als voorbeeld. Paans: “Ik zie vooral een hardwerkend team mensen bij justitie en politie. Ik vind het heel erg vervelend, dat dit soort oproepen via de media naar buiten moeten komen. En nog vervelender vind ik het dat de zaak in Alblasserdam als voorbeeld wordt gebruikt. Vooral omdat ik weet dat er heel veel inzet is op deze zaak. En vooral omdat we zien dat er successen worden geboekt. Dit is een lastige boodschap voor omwonenden van De Boezem en de Merelstraat. Ik ga er vanuit dat hier het laatste woord nog niet over is gesproken. Dit capaciteitsvraagstuk is een vraagstuk voor de Nationale politie en moet ook op dat niveau worden opgepakt.”

Alles op alles
Politiechef Westerbeke geeft daarbij nog het volgende mee : ” Ik wil benadrukken dat we natuurlijk alles op alles zetten om de rust te laten terugkeren, zodat bewoners zich weer veilig voelen. We halen alles uit de kast tot het geweld is gestopt.”