ALBLASSERDAM – Twee ambulances, de politie en diverse burgerhulpverleners zijn dinsdag 16 november 2021 opgeroepen voor een reanimatie bij de Pieter de Hoochplaats in Alblasserdam. Een man was onwel geworden. De hulp heeft niet meer mogen baten.

Afgelopen zaterdag was er ook een reanimatiemelding in Alblasserdam. In de Esdoornlaan had een man een hartstilstand gekregen. In eerste instantie leek de reanimatie geslaagd; later op de dag is de man helaas alsnog overleden.

Bij het alarmeren van de mensen die kunnen reanimeren, bleek er iets mis te zijn gegaan met de melding. Er werd verwezen naar de Esdoornlaan in Krimpen aan den IJssel. Desondanks waren er diverse burgerhulpverleners aanwezig voor hulp.

HartslagNU, de organisatie die de burgerhulpverleners aanstuurt, gaat uitzoeken wat er mis is gegaan bij de alarmering. Hiervoor wordt contact opgenomen met de meldkamer. Verder meldt HartslagNU, dat er ondanks de verkeerde koppeling met de plaatsnamen, burgers het zekere voor het onzekere hebben genomen en naar de straat in Alblasserdam zijn gegaan voor hulp.

Mensen die gecertificeerd zijn om te reanimeren, kunnen zich in Alblasserdam aanmelden als burgerhulpverlener bij HartslagNu. Bij een reanimatiemelding bij de meldkamer, wordt de melding doorgezet naar de mensen die op dat moment in de buurt zijn. Een deel krijgt bericht om te gaan reanimeren; een ander deel wordt verzocht een AED te halen. Met zo’n 6-minuten-zone wordt geprobeerd levens te redden. In de praktijk blijkt namelijk dat een ambulance er vaak langer over doet dan zes minuten om ter plaatse te komen, terwijl die zes minuten wel het meest cruciaal zijn bij een succesvolle reanimatie. Aanmelden als burgerhulpverlener kan via hartslagnu.nl. Teven is het mogelijk om daar nieuwe openbare AED’s aan te melden.