ALBLASSERDAM –  313 mensen hebben zich deze week laten vaccineren bij de coronavaccinatiebus die vijf dagen lang in Alblasserdam staat. Het aantal loopt nog op met de aantallen van vrijdag en zaterdag. De zogenoemde ‘prikbus’ stond deze week op het Scheldeplein, bij Sporthal Blokweer en op het Wilgenplein. Bij de laatstgenoemde locatie werd er niet in de bus gevaccineerd, maar in de oude bibliotheek, die hiervoor beschikbaar was gesteld. Zaterdag staat de bus nog op sportpark Souburgh.

Mooi aantal
Wethouder Kees Jongmans spreekt van een ‘mooi aantal’ en een succesvolle actie. Mensen kunnen zich in de vaccinatiebus laten informeren over de vaccins tegen corona. Na de voorlichting is het mogelijk om direct een vaccinatie te laten zetten. Er kan gekozen worden tussen die van BioNTech/Pfizer en die van Janssen.

Geen foto’s / foto’s wissen
Donderdag en vrijdag stond de ‘prikbus’ op het Wilgenplein. Bij het maken van de foto’s voor bij onder meer een bij dit artikel, ontstond enige discussie, omdat de beveiliging bij de locatie van mening was dat er geen foto’s gemaakt mochten worden van de bus die op de openbare weg geparkeerd stond. “Van deze bus mogen geen foto’s worden gemaakt. Ik moet u verzoeken de foto’s te verwijderen,” zo klonk het. Nadat aan de beveiliging werd uitgelegd dat er op de openbare weg gewoon foto’s gemaakt mogen worden en zeker van een voertuig dat zo pontificaal langs de weg staat, werd verteld dat in opdracht van de GGD niemand foto’s mag maken.

Daar gaan wij voor zorgen
Diverse keren werd door de verslaggever aangegeven dat de foto’s niet van de camera gewist zouden gaan worden, omdat daarmee anders een journalistieke vrijheid onnodig wordt ingeperkt. Niet veel later kwamen er nog meer mensen bij die betrokken zijn bij de vaccinatiebusactie. Eén van hen zei dat in ieder geval alle foto’s waarop mensen te zien zijn, gewist moesten worden. “Als jij personen van ons erop hebt staan, gaan wij zorgen dat jij die gaat wissen. Het is niet toegestaan om hier te fotograferen.”

Vrijheid
Verder werd nog gemeld dat de maker van de foto’s verantwoordelijk is voor bedreigingen die medewerkers van de GGD ontvangen. De verslaggever legde meermaals uit dat hij zeker aan de veiligheid van de medewerkers denkt, maar dat hij wel de vrijheid wil hebben om op de openbare weg foto’s te maken. En dat het vervolgens aan de maker van de beelden is om verstandig met de gemaakte beelden om te gaan.

Niets gewist
Beide partijen zijn het niet eens geworden, maar zijn in redelijk goede harmonie uit elkaar gegaan. De gemaakte beelden zijn niet gewist, omdat ze, wat de verslaggever betreft, passen in het huidige tijdsbeeld, een beeld geven bij een actuele situatie, duiding geven aan mensen die zich afvragen wat die bus daar doet en over 20 jaar nog eens informatie kunnen geven over hoe de situatie toen was.