ALBLASSERDAM – De brandweer van Alblasserdam is donderdagmiddag 4 november 2021 met spoed uitgerukt voor een melding over een gaslucht in de Wibra aan het Wilgenplein in Alblasserdam. Twee medewerksters hadden enige gezondheidsklachten, zoals duizeligheid en misselijkheid. De brandweer heeft in de winkel diverse metingen verricht, maar heeft geen verhoogde concentraties gas waargenomen. Bij de naastgelegen kapperszaak, liet één van de meters wel een opvallende zuurstofwaarde zien.

Middel IBGS
Uit voorzorg werd er daarom verder opgeschaald naar ‘Middel IBGS’, wat staat voor een middelgrote incidentbestrijding gevaarlijke stoffen. Een officier van dienst van de brandweer en een adviseur gevaarlijke stoffen kwamen ter plaatse. Twee winkels en een deel van het Wilgenplein werd afgezet met lint.

Tweede meting
Omdat er getwijfeld werd aan de waardes van de eerste meting bij de kapperszaak, kwam er ook nog een tweede tankautospuit met een nieuwe meter ter plaatse. Uiteindelijk bleken de waardes relatief goed te zijn. Alleen de CO2 was aan de hoge kant. Dit probleem is op te lossen met betere ventilatie. Vermoed wordt dat de eerste meter defect is geweest.

Stedin
Toen rond 15.50 uur niets te hoge concentraties gevaarlijke stoffen was aangetroffen, werd afgeschaald en konden de hulpdiensten terug naar de kazerne, dan wel met vervolg naar een volgende melding. Voor de zekerheid is nog wel netbeheerder Stedin ingeschakeld. Stedin is ter plaatse en controleert nogmaals of er inderdaad nergens een gaslekkage zit.

Oliebollen
De oliebollenverkoper zorgde tijdens de afhandeling van het incident voor koffie en oliebollen voor de hulpverleners.