ALBLASSERDAM / KINDERDIJK / NIEUW-LEKKERLAND – Sinterklaas komt zaterdag 13 november 2021 naar Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland. Al het bezoek vindt, in verband met de extra maatregelen rondom het coronavirus, plaats in de buitenlucht. Verder heeft de organisatie besloten dit jaar, voor het eerst bij een volwaardige sinterklaasintocht, behalve zwarte pieten, ook roetveegpieten in te zetten. “We willen iedereen te vriend houden,” zo motiveert de organisatie de keuze.

Nieuw-Lekkerland
Sinterklaas komt zaterdag 13 november om 10.00 uur aan bij NMC in Nieuw-Lekkerland. Daarvandaan gaat de stoet naar het Kleyburgplein (10.20 uur) en het Planetenplein (11.20 uur). Bij het Planetenplein vindt rond 11.30 uur de prijsuitreiking plaats van de kleurplatenwedstrijd.

Kinderdijk
Na de lunch gaat het gezelschap per boot naar Kinderdijk. De boot legt rond 13.00 uur aan bij de aanlegsteigers, schuin tegenover Windkracht4. Sinterklaas start daar een rijtoer naar café De Klok aan de Molenstraat in Kinderdijk. Rond 13.15 uur vindt daar de prijsuitreiking plaats van de kleurplatenwedstrijd.

Alblasserdam
Om 14.00 uur stapt sinterklaas weer met zijn zwarte pieten en roetveegpieten op de boot om rond 14.30 uur te arriveren in Alblasserdam. De aankomst zal dit jaar anders gaan verlopen dan voorgaande jaren. De boot legt namelijk niet ín de haven, maar vóór de haven aan bij de aanlegplaats ter hoogte van de groene ophaalbrug in de buurt van Oceanco. De sint gaat vervolgens via het Zuiderstek naar de Dam. Er vinden dit jaar géén activiteiten plaats in het amfitheater in Alblasserdam. “We hebben ook geen podium. Dit is zo gedaan, zodat de mensen niet te dicht op elkaar gaan staan. Ook gaan we nergens naar binnen; ook niet bij het Makado. Alles vindt in de buitenlucht plaats,” aldus de organisatie. De prijsuitreiking voor de kleurplatenwedstrijd vindt dit jaar plaats bij de hoofdingang van winkelcentrum Makado.

De opstelplaats voor het publiek in Alblasserdam. Dit is anders dan voorgaande jaren.

Op het paard
Sinterklaas stapt rond 15.00 uur bij Hotel Van Krimpen op zijn paard en rijdt dan via de Dam, de Plantageweg en de Van Eesterensingel naar de hoofdingang van het Makado. Om 16.00 uur is het feest afgelopen.

Pietenmix
De keuze voor roetveegpieten èn zwarte pieten is dit jaar voor het eerst. Vorig jaar werd er wel al gebruik gemaakt van een roetveegpiet tijdens een bezoek aan omroep Klokradio. Er was toen geen sinterklaasintocht in Alblasserdam, in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. De organisatie vond het tijd  om ‘langzaam over te gaan’. “Het ligt in de regio gevoelig en we willen iedereen te vriend houden. We willen daarom langzaam wisselen en nu kiezen voor zwarte pieten en roetveegpieten. Het kan zijn dat we volgende jaar helemaal ‘roetveeg’ zijn,” aldus de organisatie.

De kleurplaten per dorp zijn hieronder te downloaden.