ALBLASSERDAM  – In Alblasserdam zijn tijdens de wapeninleveractie eerder deze maand een buks, twee grote messen en een paar kleine mesjes ingeleverd. In de week van 11 tot en met 17 oktober 2021 konden Alblasserdammers anoniem en zonder gevolgen hun slag-, stoot- en steekwapens inleveren bij het gebouw van het jongerenwerk aan de Randweg in Alblasserdam. Aanleiding voor de actie was het wapengebruik onder jongeren en jongvolwassenen.

De burgemeesters van de verschillende gemeenten die meededen, lieten in een reactie weten: “Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Een mes bij je dragen is niet normaal. Dat is niet de manier waarop we met elkaar willen omgaan om ruzies op te lossen. De laatste jaren zien we helaas dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling. Daarom geven we hier aandacht aan in onze gemeenten. We trekken hier gezamenlijk in op, om een duidelijk signaal af te geven.”

Anoniem
Tijdens de inleverweek konden slag-, stoot en steekwapens anoniem en zonder kans op straf of boete worden ingeleverd bij de jongerencentra in de betreffende gemeente.

44 wapens
Bij het politiebasisteam Drechtsteden Buiten werden 44 wapens ingeleverd. Drechtsteden Buiten bestaat uit de gemeenten Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. Hoeveel wapens er alleen in Alblasserdam waren ingeleverd, bleef een tijdlang onduidelijk. “In Alblasserdam zijn meerdere wapens ingeleverd. Het politieteam Drechtsteden Buiten en de gemeenten die hieronder vallen hebben afgesproken alleen het totaal aantal ingeleverde wapens in deze gemeenten naar buiten te brengen,” meldde een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam. “En ik heb alleen de cijfers per basisteam,” vertelde een woordvoerster van de politie. De zegsvrouw somt op: “44 wapens in Drechtsteden Buiten, waarvan 5x luchtdrukwapen/ airsoft, 1x alarmpistool, 32 x messen, 3x zwaarden, 3x overige en nog 4x munitie.”

Alblasserdamse cijfers
Inmiddels is via een ander kanaal alsnog duidelijk geworden om hoeveel Alblasserdamse wapens het gaat. Er werden 2 grote messen, 1 luchtbuks en 3 kleine mesjes ingeleverd. Tot slot wilde iemand een week na de actie nog een buks inleveren. Deze persoon heeft de buks uiteindelijk bij de politie in Papendrecht achtergelaten.