ALBLASSERDAM / MOLENLANDEN – Burgemeester Theo Segers van Molenlanden heeft vrijdag 29 oktober 2021 vijf bijzondere waarderingen uitgereikt aan mensen die andere mensen hebben geholpen of gered. Zij werden in het zonnetje gezet en bedankt voor hun kordate en moedige actie. Onder hen waren meneer Fiole uit Alblasserdam en meneer Hoek en mevrouw Hoek – De Jager uit Kinderdijk. Zij ontvingen alle drie een bronzen legpenning voor hun optreden tijdens een brand in 2019 in een woning aan de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam.

“De reddingen zijn al even geleden. Door de coronabeperkingen was het eerder uitreiken van de waardering niet mogelijk,” meldt de gemeente Molenlanden in een persbericht.

Vlam in de pan
De heer Fiole uit Alblasserdam en de heer en mevrouw Hoek-de Jager uit Kinderdijk hebben een bronzen legpenning ontvangen. In november 2019 had, in een huis aan de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam, een pan op het fornuis vlam gevat. De redders zagen de bewoner op de grond liggen. Ze hebben hem gered en erger weten te voorkomen. De bewoner bleek zwaar beschonken te zijn. Hij werd meegenomen naar het ziekenhuis.

Van de weg geraakt
Voorbijgangers de heer Kraaiveld uit Streefkerk en de heer Kok uit Bleskensgraaf ontvingen een oorkonde voor hun doortastende optreden in juni 2020. Een fietser werd toen onwel en kwam in de sloot terecht. Dit gebeurde op de Tiendweg tussen Nieuw-Lekkerland en Streefkerk. De heer Kraaiveld en meneer Kok zagen de man in het water liggen en schoten direct te hulp.

Burgemeester Segers reikte de bijzondere waarderingen uit namens de Stichting Carnegie Heldenfonds en de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Hij sprak zijn waardering voor het vijftal uit: ‘Ik ben blij dat deze mensen direct handelend optraden. Zij waren daardoor van grote waarde en deze bijzondere inzet verdient terecht een onderscheiding.’

Dhr. Fiole, dhr. en mevr. Hoek, burgemeester Segers

Mevr. en dhr. Kok, dhr. Van der Ham, dhr. en mevr. Kraaiveld, burgemeester Segers