ALBLASSERDAM – De brandweer van Alblasserdam staat aanstaande zaterdagmiddag 30 oktober 2021 bij winkelcentrum Makado in Alblasserdam voor de werving van nieuwe vrijwilligers. In de afgelopen maanden is er al op diverse manieren uiting gegeven aan de zoektocht naar nieuwe vrijwilligers. Dat heeft tot nu toe al 18 aanmeldingen opgeleverd. De brandweer hoopt echter dat er nog meer mensen zich zullen aanmelden, zodat er straks, als de wervingsactie wordt afgesloten, een goede keuze in de ‘kandidatenvijver’ gemaakt kan worden. Er wordt ook gehoopt op nieuwe vrijwilligers die overdag beschikbaar zijn voor een uitruk.

Het brandweerkorps van Alblasserdam telt 34 vrijwilligers. Zij staan 365 dagen per jaar klaar staan volgens een ploegenrooster. De brandweer van Alblasserdam heeft gemiddeld 150 tot 200 uitrukken per jaar. In de afgelopen periode hebben diverse brandweermensen, onder meer vanwege hun leeftijd, afscheid genomen van het korps en dus zijn er nieuwe vrijwilligers nodig om tijdig en met genoeg personeel te kunnen uitrukken naar een incident.
Brandweer Alblasserdam heeft onderstaande tekst opgesteld in de hoop dat nog meer mensen zich melden vóór de uiterste aanmelddatum van 4 november.

Help je graag mens en dier? Ben je stressbestendig en blijf je onder alle omstandigheden rustig en daadkrachtig? Werk je graag in team verband en ben je niet bang ergens naartoe te gaan waar een ander voor wegloopt? Heb je altijd al bij de brandweer gewild? Dan zoekt de brandweer jou!

Het is een hecht team waar kameraadschap en vertrouwen voorop staan. Je moet tenslotte onder alle omstandigheden samen kunnen werken.

De brandweer van Alblasserdam maakt deel uit van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-zuid en heeft 31 brandweerkorpsen, waar ruim 300 beroeps- en 700 vrijwillige brandweermedewerkers dagelijks paraat staan. Op een vrijwillige post zoals in Alblasserdam zijn de mensen inzetbaar vanuit huis of hun werk.  Verwacht word dat je bij een oproep direct ‘alles laat voor wat het is’ en je snel naar de post gaat op de Dam om zo snel mogelijk met je collega’s uit te rukken.

Qua basiswerkzaamheden en opleiding zit er geen verschil tussen een beroepsmedewerker en een vrijwillige medewerker.

 

De brandweer biedt de mogelijkheid naast je eigen baan of huishouden een professionele, afwisselende en uitdagende maar vooral gewaardeerde carrière bij de brandweer op te houden.

Naast het uitrukken voor brand, verleen je ook assistentie bij ongevallen. Bijvoorbeeld voor het openknippen van een auto, een incident met gevaarlijke stoffen, assistentie ambulance, dier te water of het oplossen van stormschade.

Vrijwilligers zijn absoluut geen ‘amateur brandweerlieden’ en daarom is er een behoorlijk selectieproces;

  • Minimale leeftijd 18 jaar
  • Aantoonbaar VMBO werk- en denkniveau
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
  • Een goede gezondheid en conditie
  • Beheersing van Nederlandse taal
  • Geen hoogte-, diepte- en engtevrees
  • In het bezit van zwemdiploma A
  • In het bezit van rijbewijs B is een pre

Op dit moment is de werving nog in volle gang, deze sluit 4 November. Tot die tijd kun je je aanmelden.

Na deze datum zullen de kandidaten gescreend worden en zullen deze uitgenodigd worden voor een digitale bijeenkomst op 9 November a.s. Als beide partijen dan nog steeds positief zijn dan zal de selectietestdag met diverse (sportieve) onderdelen plaatsvinden op 22 Januari 2022.

Tot die tijd mogen de kandidaten om kennis te maken met de collega’s en het werk meelopen tijdens de oefenavonden welke altijd plaatsvinden iedere maandag avond.

Verder is het belangrijk dat de nieuwe vrijwilligers naast avond/nacht, vooral overdag beschikbaar zijn voor oproepen. Mensen woonachtig en/of werkzaam zijn in Alblasserdam genieten ook de voorkeur omdat het steeds moeilijker word om de wagen overdag vol te krijgen.

Als de nieuwe vrijwilligers door de selectie dagen zijn gekomen dan volgt de opleiding. Deze heeft 2 opties. Dag opleiding en avond opleiding. De meeste zullen de avond opleiding gaan volgen en duurt ongeveer 2 jaar. 1 avond in de week moet je aanwezig zijn op het oefencentrum in Dordrecht. Natuurlijk hoef je niet met eigen vervoer naar school. De tweede optie is de dagopleiding. Je leert exact hetzelfde als de dag opleiding maar nu zul je 1 dag in de week naar school gaan en ben je ongeveer 8 maanden bezig.

Op dit moment zijn er al aardig wat aanmeldingen binnen, maar de brandweer zoekt nog meer!

Ben je enthousiast geworden en weet je nu al dat je jezelf wel brandweerman of brandweervrouw ziet worden? Ga dan naar de speciale werving site www.gabijdebrandweer.nl en geef je op.

Heb je nog vragen? Aanstaande zaterdag middag zal de brandweer van Alblasserdam met onder andere een tankautospuit en de brandweer-hulpboot aanwezig zijn bij het Makado centrum en kun je alles vragen aan de aanwezige vrijwilligers.