ALBLASSERDAM – Echtpaar Veth uit de Kerkstraat in Alblasserdam is donderdag 28 oktober 2021 vijftig jaar getrouwd. Burgemeester Jaap Paans bracht woensdag alvast een bezoek om Jan en Mariëtte Veth te feliciteren met het gouden huwelijk. Het was voor het eerst sinds ruim 21 maanden dat er weer een huwelijksbezoek plaatsvond in Alblasserdam. Vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus, werden dergelijke bezoeken niet meer gedaan. Het laatste huwelijksbezoek van het gemeentebestuur, waar pers bij aanwezig was, vond plaats in januari 2020.

Jan Veth (79) werd in Indonesië geboren, zat in een Jappenkamp en kwam in 1946 naar Nederland. Hij groeide op in Papendrecht. Zijn vrouw Mariëtte van der Hoogt (73) werd in Alblasserdam geboren. De twee trouwden in 1971 en gingen in Rotterdam wonen. “Mijn vrouw was verpleegster in het Dijkzigt-ziekenhuis. En ik werkte bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Na een jaar kwam er een kleine. Toen werd het lastig in Rotterdam. We moesten elke keer een steile trap op. De kinderwagen kon er niet eens staan,” vertelt meneer.

Naar Alblasserdam
Het echtpaar verhuisde naar een nieuwbouwwijk in Ooltgensplaat. “Daar kon je een kanon afschieten, zo rustig was het daar. Toch hebben we ook daar een mooie tijd gehad,” lacht mevrouw. Enkele jaren later overleed de moeder van Mariëtte. Zij woonde in de Kerkstraat in Alblasserdam. Echtpaar Veth nam de beslissing om in haar woning in Alblasserdam te gaan wonen. De twee wonen er intussen al 44 jaar naar tevredenheid en hebben hun woning uitgebreid met een doorbraak naar de naastgelegen woning.

Vrijwilligerswerk
Meneer heeft 22 jaar bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij gewerkt en is daarna gestart met vrijwilligerswerk voor Tafeltje Dekje, Vluchtelingenwerk en vakbond CNV, waarbij hij mensen helpt bij belastingvraagstukken.

Het gouden huwelijksjubileum wordt ingetogen gevierd. Afgelopen week is namelijk een broer van mevrouw overleden. “Hij wordt deze week begraven. We hebben felicitatiekaarten en kaarten met condoleances. Dat is heel dubbel,” vertelt mevrouw. Echtpaar Veth hoopt volgend jaar, als meneer tachtig hoopt te worden, alsnog een feest te geven.