ALBLASSERDAM – Gezelligheidskoor De Klinkers heeft zaterdag 16 oktober 2021 gevierd dat het vorig jaar 20 jaar bestond. Het koor werd 21 jaar geleden opgericht door de familie Laheij uit Alblasserdam en was direct een groot succes. 170 mensen gaven zich op, na een publicatie in huis-aan-huiskrant De Klaroen. En er kwamen zelfs mensen op een wachtlijst te staan.

Feest
Het jubileum van vorig jaar kon, vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus, niet worden gevierd. Nu de maatregelen zijn versoepeld, kon er alsnog aandacht worden besteed aan het 20-jarig bestaan van het koor. Dit gebeurde middels een feestje in Landvast. Onder het genot van een uitgebreid buffet werden herinneringen opgehaald.

Laheij
Eind jaren negentig opperde Dick Laheij, de oud-directeur van het toenmalige sociaal-cultureel centrum Wipmolen, het idee om in Alblasserdam een gemengd gezelligheidskoor op te richten. Hij meende dat er naast de bestaande kerkkoren plaats moest zijn voor een algemeen koor. Zijn idee werd in het jaar 2000 werkelijkheid. Op 21 augustus van dat jaar werd de oprichtingsakte getekend door zijn echtgenote Marga en zijn dochter Ilonka. Door zijn ziekte en latere overlijden heeft Dick Laheij het ontstaan en het succes van “De Klinkers” helaas niet meer bewust mogen meemaken.

Vierstemmig
Al een paar maanden vóór het tekenen van de oprichtingsakte, vond op 17 april 2000 de oprichtingsvergadering plaats. Na een viertal proefrepetities werd besloten om door te gaan. Als dirigent werd aangetrokken de heer Hendrik-Jan van Dijkhuizen uit Papendrecht. De vier muzikanten Marco Meijdam (piano), Nienke van Aken (klarinet), Leen Elmers (drums) en Pierre van der Heijden (bas) bleken bereid om het koor muzikaal te ondersteunen. Na een aantal repetities werden de stemgroepen definitief vastgesteld. Het koor is vierstemmig, sopranen, alten, tenoren en bassen.

De muzikale begeleiding wordt momenteel verzorgd door Fred Bekkers (elektrisch orgel), Yvonne Meeuwis (percussie) en Dré van Dijkhuizen (gitaar).

Klinkers en cd
De naam van het koor is ontleend aan de rijke scheepsbouwhistorie in Alblasserdam. Vroeger werden de schepen niet gelast, maar geklonken door de zogenaamde klinkers. Bovendien heeft de naam associaties met muziek (de klank) en gezelligheid (het glas klinken). Al een jaar na de oprichting, in oktober 2001, zag de eerste cd het licht, postuum opgedragen aan eerdergenoemde Dick Laheij. Drie jaar later, in november 2004, werd de tweede cd met uitsluitend kerstliedjes gepresenteerd.

Optreden
Het eerste optreden was op zaterdag 26 augustus 2000 bij de opening van de Oude Torenbrug. In de beginjaren werd er in de Wipmolen een jaarlijks terugkerend kerstconcert gegeven. Nu gebeurt dit om de paar jaar in Landvast. Inmiddels heeft het koor ook buiten de grenzen van Alblasserdam optredens verzorgd, zoals bij korenfestivals in Dordrecht, Sliedrecht, Rockanje, Klundert,  Nieuw-Vennep en Stolwijk. Speciale  optredens op het eiland Vlieland en  tijdens de wereldhavendagen in Rotterdam.

Leden
Een hoogtepunt in het bestaan van het koor is de organisatie van het kerstzangfestival ‘singing in the snow’ in Landvast in december 2019.  Vanwege natuurlijk verloop, het ontstaan van andere koren en persoonlijke redenen is het aantal leden door de jaren heen verminderd naar ongeveer 55 leden. Nieuwe leden zijn derhalve van harte welkom.

Repeteren
Maandag 4 oktober 2021 heeft het koor haar repetities na anderhalf jaar weer hervat. Het koor oefent tweewekelijks op de maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur in Landvast.