Advertorial
REGIO – Er wordt tegenwoordig niet meer alleen gekeken naar diploma’s, kennis of werkervaring, maar ook naar de soft skills die op een cv prijken. Deze zogenoemde zachte vaardigheden worden namelijk steeds belangrijker. Met behulp van een cv generator weet je exact op welke plek op je cv je deze soft skills kunt plaatsen. Een cv voorbeeld bekijken is een extra hulpmiddel om soft skills op de juiste wijze over te brengen bij een werkgever of recruiter.

Soft skills: wat zijn het eigenlijk?

Soft skills vertegenwoordigen diverse vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken die een werknemer nodig heeft om succesvol te zijn in zijn functie, op de manier waarop hij werkt en waarop hij met anderen omgaat. Denk bijvoorbeeld aan sociale vaardigheden, goed kunnen samenwerken in een team, je tijd goed kunnen indelen en werk kunnen organiseren.

Verschil tussen soft en hard skills

Het grote verschil tussen soft skills en hard skills is dat de eerste categorie niet meetbaar is. Hard skills zijn dat wel. Deze hard skills zijn de kennis en kunde die nodig is om het werk uit te kunnen voeren. Een diploma dat je behaald hebt, werkervaring die je hebt opgedaan of het taalniveau dat je beheerst zijn voorbeelden van hard skills. Op elk cv horen zowel hard als soft skills thuis. Je hebt niet alleen een diploma nodig om aan te tonen dat je weet waar je het over hebt, ook zachte vaardigheden zijn essentieel.

Waarom zijn soft skills zo belangrijk?

De laatste jaren wordt er steeds meer nadruk gelegd op het ontwikkelen van soft skills bij de zoektocht naar een nieuwe baan.

Door goed ontwikkelde soft skills kun je je namelijk onderscheiden van anderen. Waarom wordt de ene persoon wel uitgenodigd voor een gesprek en een andere kandidaat met een vergelijkbaar profiel, diploma en werkervaring niet? Vaak komt dit omdat ze met hun soft skills de werkgever ervan hebben overtuigd een betere kandidaat te zijn.

Verder gaat het er tegenwoordig niet alleen meer om dat kennis en werkervaring perfect aansluiten bij het bedrijf waar je gaat werken, ook moet er een goede culturele match met het bedrijf. Wil je als teamlid een waardevolle bijdrage leveren dan zijn zachte vaardigheden nodig om de doelen en de visie van de organisatie te begrijpen. Op deze manier kun je samen toewerken naar de gestelde doelen in een comfortabele werkomgeving waardoor elk teamlid zijn maximale potentieel bereikt.

Belangrijke soft skills

Vrijwel iedereen beschikt over hard skills. De een kan lassen en een ander kan programmeren. Als je kijkt naar een groep mensen die allemaal dezelfde studie hebben afgerond in hetzelfde jaar dan weet je dat elk individu hetzelfde soort informatie heeft meegekregen. Dan is het juist de kunst om jezelf eruit te laten springen. Dat doe je enerzijds met je karakter, maar ook je soft skills zijn hierbij een belangrijk onderdeel. Recruiters en werkgevers kijken steeds meer naar de zachte kant van een kandidaat. Hieronder volgen vier soft skills die zeer worden gewaardeerd door werkgevers.

Communicatieve vaardigheden

Communicatie staat met stipt op één in het lijstje van soft skills. Iemand die goed kan communiceren is efficiënter en beter georganiseerd. Je kunt niet alleen vlot praten, maar je weet bijvoorbeeld ook hoe je complexe ideeën, gedachten of suggesties op een simpele manier kunt overbrengen naar collega’s, leidinggevenden of klanten. Ben je daarnaast ook goed in het aanpassen van de manier waarop je communiceert in diverse situaties dan kan dat flink in je voordeel werken.

Leidinggeven en organiseren

Hoewel leiderschapskwaliteiten niet voor elke functie een vereiste is, is dit toch een graag geziene soft skill. Een potentiële baas wil graag weten of je een beslissing kunt nemen op het moment suprême en of je het vermogen hebt om door te groeien in je functie.

Samenwerken in een team

Belangrijke succesfactoren binnen een bedrijf zijn samenwerken, elkaar scherp houden en elkaar kunnen inspireren. De soft skill ‘samenwerken in een team’ is dan ook zeer waardevol op je cv. Juist door dat teamwork zorg je ervoor dat collega’s zich betrokken voelen, er gezamenlijk beter werk wordt geleverd en dat je met z’n allen naar hetzelfde doel werkt. Werkgevers zijn dus graag op zoek naar teamspelers die uitblinken in samenwerken.

Probleemoplossend vermogen

Binnen elke functie of elk bedrijf kun je problemen tegenkomen. Goed problemen kunnen oplossen is dan ook een zachte vaardigheid waar in veel vacatures om gevraagd wordt. Beschik je over een effectief probleemoplossend vermogen dan kun je problemen analyseren, de impact hiervan beoordelen en alternatieve oplossingen bedenken.

Twee vliegen in één klap

Net als technische vaardigheden zijn soft skills steeds belangrijker aan het worden. Veel werkgevers zoeken actief naar kandidaten die beschikken over goede soft skills waarmee ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het bedrijf. En met de juiste soft skills kun je jouw carrière een boost geven!

Deel dit bericht via...