ALBLASSERDAM  – De gemeenteraad van Alblasserdam heeft unaniem een motie van de VVD aangenomen, waarin wordt gepleit voor een voorrangspositie voor Alblasserdammers op de Alblasserdamse woningmarkt. Het college van burgemeester en wethouders wordt opgeroepen om bij de lopende en in ontwikkeling komende woningbouwprojecten met de ontwikkelaar of woningcorporatie te bedingen dat Alblasserdammers voorrang krijgen bij de toewijzing van of inschrijving op woningen. De raad wil dat de eerste drie weken van inschrijving voor een woning alleen open wordt gesteld voor Alblasserdammers.

De motie ‘vreemd aan de orde van de dag’ werd ingediend voor VVD’er Arjan Dekker. Hij legde uit: “Er is forse krapte op de woningmarkt, waardoor onze inwoners moeilijk aan een woning kunnen komen. Dit geldt voor zowel koopwoningen als huurwoningen. Zeker voor de starters is het op dit moment bijna onmogelijk is om een eigen woning te kopen of te huren. Nu komen er dit najaar en komend jaar de nodige woningbouwprojecten in Alblasserdam in ontwikkeling. Daarbij moeten met de projectontwikkelaars of woningbouwcorporatie nog afspraken over ontwikkeling en dergelijke gemaakt worden.”

Volgens Dekker moeten Alblasserdammers mee kunnen profiteren van het aanbod aan nieuwbouwwoningen in Alblasserdam. “Dit bevordert de doorstroom van koop –en huurwoningen in ons dorp. Hierdoor hebben nog meer Alblasserdamse inwoners een grotere kans krijgen op een betaalbare woning. We willen dit bereiken door voor koop- en huurwoningen de eerste drie weken van inschrijving alleen voor Alblasserdamse inwoners open te stellen.”

De 5 andere politieke partijen konden zich uiteindelijk in de motie vinden. Jaco Brand van de SGP vertelde wel wat verbaasd te zijn over de motie. “Toch laat deze motie zien dat er echt behoefte is aan een upgrade van de lokale woonvisie. De motie is alleen te belangrijk om te wachten op de upgrade van de lokale visie.” En dus stemde de SGP in.

Ramon Pardo van D66 merkte op dat het wel belangrijk is om de motie in regionaal verband te bekijken. “We opereren ook met een regionale woonvisie en willen van de wethouder horen wat hier de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Ook gegeven de samenwerking in de regio. Ik kan me voorstellen dat als we dit als gemeente zeggen, dat daar respons vanuit andere gemeentes op komt om hetzelfde te doen. Dat volledige pallet met het effect van de maatregel willen we scherp hebben voordat we de motie kunnen steunen.”

Wethouder Arjan Kraijo gaf aan dat een dergelijk beleid inmiddels ook al in Hardinxveld wordt gevoerd. De wethouder verwacht geen regionale belemmeringen of problemen. Wel vertelde Kraijo dat een voorrangspositie bij huurwoningen niet mogelijk is. “We zitten in één woonregio. Het is niet mogelijk om Alblasserdamse woningen eruit te halen voor Alblasserdammers.” De actualisatie van de woonvisie is wat Kraijo betreft voor het volgende college, na de verkiezingen in maart 2022.

Dekker van de VVD drong er bij de wethouder op aan om het dan niet te bedingen bij de woningcorporatie. “Maar misschien kan er wel over afgestemd worden.”

Deel dit bericht via...