ALBLASSERDAM – Burgemeester en wethouders delen de wens van de werkgroep Hawker Typhoon, 609 Squadron en de Historische Vereniging West-Alblasserwaard om de restanten van het op 28 september 1944 in polder Kortland neergestorte vliegtuig op te graven. Dat laat de gemeente Alblasserdam deze week desgevraagd weten.

Deze week vond bij het Kortland in Alblasserdam een herdenking plaats, waarbij werd herdacht dat het 77 jaar geleden is dat Hawker Typhoon neerstortte en Jean Noël Vandaele van het 609 Squadron om het leven kwam.

Om het oude vliegtuig, dat nog in de grond ligt op te graven, is er geld nodig. Marije Verstegen van de afdeling communicatie van de gemeente laat weten: “Om daartoe te komen is een stevig budget nodig. Een deel daarvan is te verrekenen met de speciaal voor dit soort doeleinden nationaal ingestelde suppletieregeling. Naar verwachting dienen 30-50% van de kosten opgebracht te worden uit gemeentelijke gelden, sponsoring en/of crowdfunding. Dit betreft naar schatting een bedrag van enkele tienduizenden euro’s.”

Verstegen vervolgt: “Op basis van een programma van eisen dienen vervolgens offertes te worden opgevraagd bij gespecialiseerde bedrijven. Waarna gunning kan plaats vinden en de berging kan worden georganiseerd. Naar verwachting zal hier een periode van 2-5 jaar voorbereiding en uitvoering mee gemoeid zijn.”