ALBLASSERDAM – Drie weken geleden waren in de live-uitzending van het programma Opsporing Verzocht op een overzichtskaart van Nederland diverse rode stipjes te zien in de zaak rondom de vergisontvoering, met links naar onder meer Alblasserdam en omgeving. Er stond op die kaart ook één rode stip in Limburg. Echter, in de uitzending werd niets gemeld over een link naar Limburg. Wel kwamen de brandstichting in Zwijndrecht, de explosie en het explosief in De Boezem en de Merelstraat in Alblasserdam en de beschieting in Hendrik-Ido-Ambacht aan bod. Later werd het beeld met de rode stip in Limburg offline gehaald en werd gevraagd te wachten met publicatie hierover. Deze week wordt alsnog officieel duidelijk wat de link naar Limburg is. Namelijk, een explosief dat werd gevonden in de plaats Hoensbroek.

Hoensbroek
“Bewoners van de Hommerterweg in Hoensbroek moesten begin september hun woning verlaten nadat op straat een explosief was aangetroffen. Er zijn aanwijzingen dat de bedreiging mogelijk een link heeft met een reeks incidenten in Alblasserdam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Het explosief werd op zondagochtend 5 september gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het in een zandgroeve veilig tot ontploffing gebracht,” meldt Opsporing Verzocht deze week in de uitzending.

Vergisontvoeringszaak
In de vergisontvoeringszaak heeft een man uit Alblasserdam één van de ‘hoofdrollen’. Het gaat om Alex R., die veel bij zijn vriendin verbleef aan De Boezem in Alblasserdam, en nu wordt afgeperst. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) lijkt het erop dat alles te maken heeft met de vondst van zo’n 1900 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen, eerder dit jaar. In die zaak werd een man uit Hoofddorp ontvoerd en na zes dagen weer vrijgelaten. Volgens het OM lijkt het erop dat de ontvoering van die man een vergissing was en dat de ontvoerders Alex R. wilden ontvoeren. Alex R. is overigens nog steeds alleen slachtoffer in de zaak en is dus (nog) geen verdachte, zoals sommige media eerder naar buiten brachten.

Misdrijven
Zelf ontkent R. iets te maken te hebben met drugshandel. In de afgelopen periode hebben criminelen een explosief tot ontploffing gebracht in het huis aan De Boezem. Verder werd er bij een kind van de vriendin van Alex een explosief in de brievenbus geplaatst en bij een ander kind werd de woning beschoten. Eerder werden al dreigbrieven bezorgd. Daarnaast werd er brand gesticht in een bedrijf van Alex in Zwijndrecht en er was sprake van een ‘serieuze dreiging’ in Tholen bij zakenpartner Cholid H., die eerder werd veroordeeld voor onder meer handel in drugs.

Brandstichting
Tot slot werd er brand gesticht bij het bedrijf Smeets aan de Edisonweg in Alblasserdam. Hoe die brandstichting gelinkt kan worden aan de vergisontvoeringszaak is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel blijkt uit de archieven dat Alex van 2006 tot 2009 ‘director / manager’ was in een pand in Alblasserdam dat direct grenst aan de zaak van Smeets. In dat pand, ontstond afgelopen maand, door de brand bij Smeets, wel enige rookschade. Dat pand, noch het pand van Smeet, is géén eigendom van Alex R., zoals een regionaal medium eerder meldde.

Opnieuw Hoensbroek
Afgelopen nacht vond in Hoensbroek een explosie en beschieting plaats bij een pand aan de Hommerterweg. De explosie vond plaats om 01.30 uur. Exact hetzelfde tijdstip waarop een maand geleden in Alblasserdam ook een explosief ontplofte. Het lijkt voor de hand te liggen dat de explosie in Hoensbroek te maken heeft met de vergisontvoeringszaak, maar de politie vindt het nog te vroeg om dit conclusie nu te trekken en zegt dit scenario nog te onderzoeken. Alex R. heeft vroeger in Limburg gewoond en had daar een bedrijf.

Hieronder is de nieuwe aflevering te zien van Opsporing Verzocht met beelden vanuit Hoensbroek.