KINDERDIJK – Een 70-jarige bewoonster van één van de molens aan de Overwaard in Kinderdijk is vrijdagochtend 24 september 2021 onwel geraakt. Omdat dat deel van het molengebied niet bereikbaar is per ambulance, werd de brandweer van Nieuw-Lekkerland opgeroepen voor tilassistentie. Tegelijk werd ook de brandweerhulpboot van Alblasserdam ingezet om de hulpverleners van de Middelkade over te varen naar de betreffende molen.

Nog voor de aankomst van de ambulancedienst, kregen brandweerlieden een fiets van een omstander te leen. Daarmee konden brandweervrijwilligers alvast per fiets over de kade naar de molen, waardoor er al snel relevante informatie gedeeld kon worden, die gebruikt kon worden bij het reddingsplan dat aan de overkant werd gemaakt door de mensen van de brandweer en ambulancedienst.

De molenbewoonster is van de eerste etage van de molen naar de begane grond getild. Zij is daarna met behulp van de brandweerboot naar de ambulance gebracht. De zeventiger is vervolgens per ambulance meegenomen naar het ziekenhuis voor onderzoek en behandeling.

De brandweerhulpboot werd begin dit jaar in gebruik genomen en is met name bedoeld voor inzetten in het waterrijke gebied rondom Kinderdijk en Alblasserdam. Twee maanden geleden vond in het gebied nog een grote oefening plaats, waarbij onder meer werd geoefend op het redden en transporteren van mensen.